Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar Swedbank. Arkivbild.
Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar Swedbank. Arkivbild.

Idermark hoppar av – extrastämma väntar

Swedbanks ordförande Lars Idermark hoppar av och krisbanken påbörjar arbetet med att se över styrelsen. Inte en dag för tidigt, säger flera röster till TT.

ANNONS
|

Att Lars Idermark väljer att kliva av tolkar Per Bolund som att han förstått att problemen inom banken visat sig vara djupare och mer strukturella än vad man tidigare trott.

Lars Idermark själv framhåller dock att han lämnar banken av hänsyn till andra styrelseuppdrag i skogskoncernen Södra och att medieuppmärksamheten "inte är förenlig med mitt vd-uppdrag", säger han i en kommentar.

Louise Brown, ordförande för organisationen Transparency International Sverige, anser att beskedet är glädjande och ett uttryck för aktivt ägaransvar.

- Trots den väldigt tråkiga utvecklingen av det vi sett inom Swedbank, så känns det nu som ägarna har steppat upp och förstår att de har en möjlighet att påverka och har tagit den möjligheten.

ANNONS

Louise Brown hade hellre sett att avhoppet skett före bolagsstämman den 28 mars då Swedbank troligen kunde sluppit en del av den turbulens som uppstod.

- Det hade varit på sin plats att agera tidigare, men bättre nu än aldrig.

"Inget drömscenario"

Hon får medhåll av Joacim Olsson, vd för Aktiespararna som beklagar att en interimslösning nu ska styra banken, i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman.

Läget är väldigt besvärligt för Swedbank, tycker han.

- Banken befinner sig i en otroligt besvärlig situation med ständiga fortsatta avslöjanden om felaktigheter i olika avseenden, med misstankar hängande över sig om att man vilselett marknaden och amerikanska myndigheter. Det är klart att man inte vill befinna sig i en situation där man står utan ledning.

Avhoppet kom som en överraskning för Carina Lundberg Markow, ägaransvarig hos storägaren Folksam.

ANNONS

- Det var oväntat för oss. I vissa fall är det bra att ansvariga får sitta kvar och reda ut saker och ting när problem inträffar. Nu blev det inte så och då har valberedningen anpassat sig till det här, säger hon.

- Det är inget drömscenario när ett bolag förlorar både vd och styrelseordförande bara under några veckor, men det ger också möjlighet till en omstart.

Styrelsen ses över

Finansinspektionen har samtidigt haft kontakt med vd och ordförande och konstaterar att det är ägarnas och bankens sak att se till att det finns en ledning som tar tag i problemen med förtroendet.

Nu inleds arbetet med att se över hela styrelsen, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund till TT. Beroende på hur lång tid det tar kan en ny stämma sammankallas före sommaren.

Den nya styrelsen ska nu få reda upp den härva som uppdagats det senaste halvåret.

ANNONS

Skandalen briserade i februari då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor inom Swedbank, med koppling till den tidigare uppnystade penningtvättskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum.

Ingen kurspåverkan

Sedan dess har nya avslöjanden duggat tätt och strax före stämman sparkades vd Birgitte Bonnesen.

Per Bolund tror att förtroendet för Sveriges finansmarknad har skadats av skandalen.

- Det är något vi måste ta på allra största allvar på internationell nivå för att vi ser vad skadeverkningarna kan bli om man inte stoppar penningflödena till terrorism eller organiserad brottslighet, säger han.

Enligt Per Bolund visar den senaste tidens avslöjanden att bankerna inte tagit situationen på allvar.

- Oavsett vem som är vd eller styrelseordförande så måste man nu visa att man tar arbetet med det mått av allvar som det förtjänar och att styrelsen får den kompetens och det engagemang som krävs för att man ska kunna möta de här utmaningarna.

ANNONS

Aktiekursen rörde sig bara marginellt på nyheten att Swedbanks ordförande slutar. Vid lunchtid är kursen för Swedbankaktien i stort sett oförändrad.

TT

Fakta: Detta har hänt

19 september 2018: Omfattningen av penningtvättsskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum står klar efter en stor utredning. De misstänkta transaktionerna uppgår till cirka 2 000 miljarder kronor. Vd och styrelseordförande avgår.

23 oktober 2018: Swedbanks vd Birgitte Bonnesen bedyrar att den svenska banken inte har motsvarande lik i garderoben. (Efteråt säger hon sig ha syftat på några få bolag som omnämnts offentligt i Danske Bank-skandalen.)

20 februari 2019: SVT:s Uppdrag granskning avslöjar misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor, där 50 särskilt suspekta bolag är inblandade, med band till Danske Bank-härvan. Bonnesen försäkrar att banken agerar när den ser något misstänkt. Efter inledande motvilja tillsätter banken en utredning om hanteringen av de 50 bolagen, men inte mer.

Enligt SVT-programmet har Swedbankkunder också band till den så kallade Magnitskijhärvan, då skatt från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag Hermitage i Ryssland i stället ska ha förskingrats av ryska statstjänstemän och gangsters. Härvan ledde till amerikanska sanktioner mot de utpekade.

Nyheterna och avslöjandena om Swedbank har sedan kommit slag i slag. Några av dem:

• Swedbank har informerat vissa storägare, men inte andra ägare, om vad Uppdrag granskning skulle rapportera om, varpå Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning om insiderbrott.

• Swedbank tycks ha tvättat pengar och slussat mutor åt Ukrainas expresident Viktor Janukovytj.

• En intern utredning rapporteras ha visat redan 2018 att Swedbank känt till misstänkt penningtvätt på upp till 90 miljarder kronor. Kopplingen till Magnitskijhärvan ska ha konstaterats 2013.

• Browder lämnar in en omfattande anmälan till svensk polis om Swedbanks påstådda penningtvätt.

• Swedbank lägger den 22 mars fram utredningen av hanteringen av de 50 bolagen, men den möts av utbredd kritik om att vara mycket bristfällig.

• Swedbank kan ha vilselett USA-delstaten New Yorks finansinspektion DFS. I ett brev 2018 berättar man inte om kunder med band till den ökända juristbyrån Mossack Fonseca, huvudaktören i skandalen med Panamadokumenten 2016. DFS utreder nu Swedbank, rapporterar Uppdrag granskning dagen före stämman den 28 mars.

• Ekobrottsmyndigheten gör samma dag, den 27 mars, en räd mot Swedbanks huvudkontor med anledning av insidermisstankarna. Utredningen vidgas även till grovt svindleri från den 23 oktober 2018 då Bonnesen avfärdade misstänkt penningtvätt i banken. Ingen person på banken är i det här skedet delgiven misstanke om brott.

• Kort före stämman den 28 mars meddelar styrelsen att Bonnesen har entledigats, det vill säga fått sparken.

• Swedbanks stämma röstade för att bevilja styrelsen inklusive ordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet men inte vd Bonnesen.

• Den 5 april meddelar Lars Idermark att han lämnar sin post med omedelbar verkan.

ANNONS