Vårdförbundets demonstration för kortare arbetstid i Göteborg i lördags.
Vårdförbundets demonstration för kortare arbetstid i Göteborg i lördags. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Inget bud från medlarna – vårdstrejk väntar

Det blir vårdstrejk från och med tisdag. Medlarna ser ingen möjlighet att kunna lägga fram ett bud då parterna fortsatt står långt ifrån varandra.
– Det känns ganska tungt, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

ANNONS

Samtalen mellan parterna har inte lett till någon lösning vilket innebär att strejk bryter ut på flera av landets stora sjukhus från och med tisdag klockan 11.

Enligt Gunilla Runnquist, en av medlarna, har man kallat parterna till möte under onsdagen.

– SKR väljer att hellre låta oss gå i konflikt än att möta upp oss. Det gäller 15 minuter om dagen, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro till TT.

Konflikten mellan parterna handlar framför allt om Vårdförbundets krav på kortare arbetstid för att personalen ska orka. Arbetsgivarsidan menar att det blir för dyrt. Flera regioner går redan back med miljardbelopp.

ANNONS

"Låsningen sitter i kravet på en generell arbetstidsförkortning och det kravet kan vi inte tillmötesgå", uppger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), i en skriftlig kommentar.

Hon tillägger:

"Vi är medvetna om att det finns utmaningar med bemanning och arbetsmiljö i vården. Att förkorta arbetstiden är inte lösningen, det skulle snarare förvärra problemen."

Facket har även varslat om utökad strejk för 1 900 personer från den 11 juni. I det varslet ingår även Region Värmland och Region Västmanland.

Fakta: Sjukhus som berörs

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken träder i kraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:

Skånes universitetssjukhus

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Karolinska universitetssjukhuset

Linköpings universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus

Danderyds sjukhus

Södersjukhuset

ANNONS