Intersport ansöker om rekonstruktion

Sportkedjan Intersport, med huvudkontor i Västra Frölunda, har drabbats hårt av coronakrisen. Nu ansöker bolaget om rekonstruktion.

ANNONS
|

Intersport meddelade på tisdagen att man lämnat in en ansökan om rekonstruktion till Göteborgs tingsrätt. Rekonstruktionen omfattar såväl Intersportbutikerna som Löplabbetbutikerna.

– Vi gör det här för att vi hamnat i en situation där vi måste agera. Vi befinner oss i en situation där vi först hade en avsaknad av vinter, vilket påverkade försäljningen, och sedan kom coronaepidemin, säger Marcus Wibergh, vd för Intersport, till GP.

– Vi har ett ansvar som arbetsgivare med 2 000 anställda. Vi fann att rekonstruktion var den legala process som passade oss bäst.

LÄS MER:Norska Intersport i konkurs

Kan ta ett år

Rekonstruktion är ett försök att söka skuldavskrivning och samtidigt skydda bolaget från konkurs. Enligt bolaget har man stöd från såväl bank som leverantörer för denna åtgärd.

ANNONS

– Nu är ansökan om rekonstruktion inlämnad till tingsrätten. Blir den beviljad har vi tre månader på oss i ett första skede. Det handlar om att bygga upp bolaget igen och hitta en långsiktig plan. Det kan ta upp till ett år men vi gör det här i ett högt tempo, säger Marcus Wibergh.

Han förklarar att man ser e-handeln som en viktig faktor.

– Vi har gjort betydande investeringar i e-handel. Och vi har sett hur coronaepidemin skapat ett annat köpmönster. Vi vill skruva upp tempot i den digitala handeln.

I pressmeddelandet skriver Intersport: ”Bolaget har i grunden en sund underliggande verksamhet och frisk kärna men har, precis som många andra i branschen, drabbats hårt av den senaste tidens minskade handel i kölvattnet av Coronakrisen vilket lett till tillfälliga betalningssvårigheter och en ohållbar kostnadskostym framåt.”

Extraordinär åtgärd

– Det är ett tungt beslut att fatta, men i den extrema situation vi just nu befinner oss i så är det nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade, säger vd Marcus Wibergh.

– Detta är en extraordinär åtgärd som vi nu tvingas till och jag beklagar att fordringsägare kan komma att drabbas, men vi gör det här för att rädda jobb och för att verksamheten ska överleva på lång sikt.

ANNONS

Bolaget kommer under rekonstruktionen att ledas av Marcus Wibergh, med stöd av rekonstruktörerna, advokaterna Nils Åberg och Linda Schenholm.

Rekonstruktören, advokaten Nils Åberg, säger i ett uttalande att det finns goda förutsättningar att rädda sportkedjan:

– I grunden har Intersport en lönsam affärsverksamhet, en stabil kundbas och ett attraktivt erbjudande. Min bedömning är att bolaget har goda förutsättningar att klara den här rekonstruktionen.

ANNONS