Kinas Xi Jinping och Frankrikes Emmanuel Macron under mötet i Paris.
Kinas Xi Jinping och Frankrikes Emmanuel Macron under mötet i Paris.

Kina köper Airbusplan för 30 miljarder euro

Den kinesiska staten köper 290 flygplan av modellen Airbus A320 samt tio plan av den nyare typen A350. Samtidigt offentliggörs runt 15 andra avtal mellan Kina och Frankrike värda flera miljarder euro.

ANNONS
|

Beskedet om flygköpet kommer i samband med att Frankrikes president Emmanuel Macrons möter sin kinesiska motsvarighet Xi Jinping i Paris.

Köpet offentliggjordes redan när Macron besökte Kina i januari 2018 men då låg ordern på 184 flygplan. När det nu har växt till 300 beräknas köpet vara värt omkring 30 miljarder euro, enligt presidentens kansli.

Macron välkomnar avtalet och beskriver det som ett tecken på styrka i de båda parternas handelsrelationer.

- Det är ett viktigt steg framåt och en utmärkt signal under de rådande omständigheterna, säger Macron i ett gemensamt uttalande med Xi Jinping.

ANNONS

Han tar också upp den bredare relationen mellan Europa och Kina och påtalar att den måste vila på starkt multilateralt samarbete samt rättvis och balanserad handel. Xi å sin sida säger att ett välmående Europa passar väl in i Kinas syn på världsutvecklingen.

Tidigare under sitt Europabesök landade Xi Jinping i Italien och slöt ett stort infrastrukturavtal under namnet "Den nya sidenvägen", vilket mötts av skepsis från EU och USA.

Andra delar som Frankrike och Kina kommit överens om är en vindkraftspark utanför Kinas kust, ett avtal värt en miljard euro, kärnkraftsprojekt, byggandet av tio containerfartyg av ett kinesiskt företag och export av fryst fransk kyckling. Totalt uppgår värdet av avtalen till runt 40 miljarder euro.

TT-AFP

ANNONS