Nya hyror har slagits fast. Arkivbild.
Nya hyror har slagits fast. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Klart: Så stor blir hyreshöjningarna i Göteborg

5,3 procent. Så stor höjning av hyrorna anser hyresnämnden vara rimlig för omkring 25 000 bostäder i Göteborg.

ANNONS

Fastighetsägarna GFR i Göteborg och Hyresgästföreningen har inte lyckats förhandla fram nya hyresnivåer och därför vände sig Fastighetsägarna till hyresnämndens skiljeman för att få en bedömning.

På måndagskvällen kom utlåtandet.

Och det var långt i från de 12 procent som Fastighetsägarna GFR inledningsvis yrkade på. 5,3 procent anser skiljemannen vara en rimlig ökning av hyrorna. Omkring 25 000 bostäder berörs.

– Det är skönt att det inte blir några 12 procent. Men det är en hög höjning och det blir ändå väldigt tufft för dem som lever på marginalen, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström till TT.

Bergström hade gärna sett att parterna kommit överens utan hyresnämndens inblandning.

ANNONS

– Det känns onödigt att dra det så här långt. Vi borde ha kunnat lösa det här. Men vi upplever en ovilja från Fastighetsägarna att förhandla, säger han.

Fastighetsägarna GFR säger i ett pressmeddelande att man är djupt kritisk till skiljemannens bedömning och de anser att att rekommendationen inte är tydligt motiverad.

"Trots faktiska kostnadsökningar på 20–25 procent innebär dagens rekommendation att hyresvärdarna bara får en kompensation på lite drygt fem procent. Det säger sig självt att det inte är långsiktigt hållbart utan att det går ut över möjligheterna att underhålla och förvalta hyresrätter framöver", säger vd Rikard Ljunggren.

Hyreshöjningarna gäller från 1 april.

Totalt har omkring 90 kommuner vänt sig till en skiljeman för att få en oberoende bedömning av hyreshöjningen. I Stockholm väntas beslut komma 5 mars.

Fakta: Genomsnittliga hyreshöjningar senaste åren

2023: 4,1 procent

2022: 1,7

2021: 1,4

2020: 1,9

2019: 1,9

2018: 1,1

2017: 0,8

2016: 0,8

2015: 1,3

2014: 1,7

2013: 2,2

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS