Kritik mot Astra-bossens nya bonus – kan få över 200 miljoner kronor

Närmare 211 miljoner kronor, så mycket kan Astra Zenecas högste chef få i lön och bonus. Förslaget ska klubbas imorgon men kritiken är inte nådig bland flera inflytelserika namn på den brittiska finansmarknaden.

ANNONS
|

Det är flera tunga spelare inom brittisk finansbransch som är missnöjda med Pascal Soriots potentiella lönepaket. Bland annat har investeringsföretagen Glass Lewis och Institutional Shareholder Services (ISS) uttryckt sitt missnöje, och nu sällar sig alltså ännu ett tung namn, handelsorganisationen The Investment Association, till de ogillandes skara. Det rapporterar The Times.

LÄS MER:Så mycket tjänar regiontopparna

The Investment Association har ett system för att varna investerare för hur väl företag uppfyller olika krav, som till exempel rör företagsledningens löner. Soriots ersättning på upp till 18 miljoner pund – motsvarande närmare 211 miljoner kronor – har fått organisationen att utfärda en varning på näst högsta nivån, skriver the Times.

ANNONS

Hög lön även med brittiska mått mätt

På tisdagen håller Astra bolagsstämma och beslut väntas i ersättningsfrågan. Styrelseordförande är före detta Volvo-chefen Leif Johansson från Göteborg.

Chefen för det svensk-brittiska läkemedelsbolaget har under flera års tid varit den bäst betalda vd:n på Stockholmsbörsen. Pascals ersättning uppges vara bland de högsta även med brittiska mått mätt, rapporterar flera inhemska medier.

Pekar på dåligt omdöme

The Guardian hänvisar till en talesperson för Astra Zeneca som säger att ersättningsnivån grundas på ledningens framgångar i att driva bolaget, ”en anmärkningsvärd upphämtning”. Kritikerna menar dock att de föreslagna summorna pekar på dåligt omdöme, särskilt i dessa tider då fokus bör ligga på bolagets framgångar och inget annat med tanke på pandemin.

ANNONS