Den nedtryckta kronan har stärkts under hösten. Arkivbild
Den nedtryckta kronan har stärkts under hösten. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Kronan fortsätter upp inför räntebeskedet

Kronan fortsätter upp inför torsdagens räntebesked från Riksbanken – både mot euron och dollarn.
Ökad riskaptit globalt, är en viktig förklaring.

ANNONS

Från det historiska bottennappet mot euron i september är uppgången nu cirka 4,5 procent till kursen 11:42 kronor per euro. Mot dollarn har uppgången tagit fart i november, med ett lyft för kronkursen på nästan 7 procent till kursen 10:42 kronor per dollar.

Expertisen splittrad

Dollarn pressas även mot andra valutor runt om i världen, som euron och ledande asiatiska valutor. Enligt storbanken SEB:s ekonomer handlar det i grunden om en ökad riskaptit globalt.

Expertisen är splittrad inför torsdagens räntebesked från Riksbanken. Flera tunga bedömare tror på en räntehöjning till – efter de åtta räntehöjningarna från 0 till 4 procent i styrränta sedan våren 2022. Detta skulle enligt skolboken tala för en fortsatt kronförstärkning, om signalerna om att centralbankskollegor i Frankfurt och Washington är klara med räntehöjningarna stämmer.

ANNONS

SEB-ekonomerna räknar dock med att Riksbanken rättar in sig i ledet och tar paus i höjningarna.

"Vi tror att ett besked om oförändrad ränta kommer att kombineras med fortsatt risk för ytterligare höjning i Riksbankens räntebana samt utökade obligationsförsäljningar. Ett sådant besked behöver inte nödvändigtvis vara dåliga nyheter för kronan", skriver SEB-ekonomen Elisabet Kopelman i ett morgonbrev till kunder.

Räntehöjning kan sänka kronan

Och enligt Kopelman kan en höjning, om den bäddas in i signaler om att det inte blir fler höjningar framöver, i själva verket vara ännu sämre för kronan än en räntehöjningspaus.

Dessutom kan räntehöjningar som bromsar in svensk ekonomi ytterligare försvaga Sveriges tillväxtutsikter, vilket i sin tur kan dra ned värdet på kronan på valutamarknaden.

Den kraftigt försvagade kronan i den globala inflations- och räntechocken har pekats ut som en viktig faktor till Riksbankens problem med att bekämpa inflationen – som i Sverige ligger högre än i jämförbara länder.

En försvagad krona skapar inflationsimpulser, då den trycker upp priserna på importerade varor som handlas i dollar eller euro, vilket i sin tur skapar ett tryck uppåt på konsumentpriserna i Sverige.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS