Arkivbild. Självtest.
Arkivbild. Självtest. Bild: Johan Nilsson/TT

Lidl börjar sälja coronatest

Från och med nästa vecka går det att köpa självtester för covid-19 – i en matbutik nära dig. Det är den tyska kedjan Lidl, med närmare 200 butiker runt om i Sverige, som introducerar testerna i sitt sortiment.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande meddelar Lidl Sverige att man från och med 17 maj kommer att börja sälja självtester för covid-19 i sina butiker.

Testerna, som är CE-märkta antigentester och godkända för privatpersoner av ett oberoende företag, ämnar att upptäcka om en person bär på viruset under de första sju dagarna med symptom, eller vid misstänkt sjukdom.

– Vi ser de självtester vi nu börjar sälja som ett komplement till sjukvårdens testningsverksamhet och en viktig service till våra kunder. Vi tror att många av våra kunder kommer att uppskatta möjligheten att enkelt kunna utföra ett självtest hemma, säger Robert Stekovic, kommersiell direktör på Lidl Sverige, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Förpackningarna kommer att innehålla fem tester till ett pris av 299 kronor. Kunder får också köpa maximalt tre förpackningar per person.

Företaget skriver vidare i pressmeddelandet att testerna ej bör användas som källa för att varken bekräfta eller utesluta infektion. Vi positivt svar hänvisar man till 1177 eller vårdcentral.

Regionen: "Välkomnar bred och lättillgänglig testning”

I april började flera apotekskedjor att sälja liknande tester, något som sågs som positivt av Västra Götalandsregionen och Jan Kilhamn, forsknings- och utvecklingschef för hälso- och sjukvård i regionen.

– Vi välkomnar en bred och lättillgänglig testning, säger han till GP 29/4.

– Den stora nyttan är för företag som vi ser det, men vad vi tror är att lättillgänglig testning generellt sett hjälper oss.

Under en pressträff i månadsskiftet fick statsepidemiolog Anders Tegnell resonera kring för- och nackdelar med att antigentester börjar dyka upp i fler butiker.

– Kan man få det att fungera på det här sättet så kan det vara ett bra komplement som kanske snabbar på att man vet vilken typ av sjukdom man möjligen lider av och att vi kan bli ännu bättre att få kontroll över smittspridningen. Men det krävs verkligen att individer och framförallt de som tillhandahåller de här testerna verkligen tar det på allvar, att man måste ta den här informationen vidare på ett bra sätt, sade Tegnell på en presskonferens 29/4.

ANNONS

Fakta: FHM om antigentester

Antigentester är enkla att använda och kan, när de används nära den som testas, generera ett resultat i nära anslutning till provtagningstillfället, ofta inom 30 minuter. Antigentester är generellt sett mindre känsliga än PCR, då direktpåvisning gör att det behövs högre virusnivåer i provet för att antigentester ska ge ett positivt resultat. Ett negativt testresultat utesluter inte covid-19 medan ett positivt testresultat skapar förutsättning för att smittkedjor tidigt kan brytas.

Antigentester kan användas som ett komplement till PCR-testning när det finns behov av ökad testkapacitet eller av snabba testresultat. De kan användas inom hälso- och sjukvården för personer med symtom på covid-19, vid smittspårning och för snabb screening av patienter som söker sjukvård av annan orsak än covid-19.

Källa: Vägledning för användning av antigentester vid covid-19, Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS