- Det finns väldigt lite forskning som kan verifiera att enbart arrangerandet av OS har ökat turismen till ett land, säger Erik Lundberg, evenemangs- och turismforskare vid Göteborgs universitet.
Forskning som tittat på effekten av stora evenemang har visat att turismen tenderar att öka tillfälligt under själva evenemanget.
- Men för att få långsiktiga effekter krävs det planering. Är det så att OS ska ge en ökad turism som följd behöver vi också jobba för att kunna realisera det. Det räcker inte att bara hoppas, säger han.
Oftast går priserna på flygbiljetter och hotell upp kraftigt under stora evenemang som OS, och den som inte är intresserad av OS kanske hellre väljer att åka någon annanstans. Det kan därför även ha en undanträngande effekt.
- Då kan man fundera på om det är en ökad turism man vill fokusera på som huvudargumentet till att arrangera OS. Kanske bör det i stället handla om att det finns andra positiva effekter som är socialt inriktade, som att öka intresset för idrott.
Näringslivet positiva
I Stockholm och Åre håller näringslivet tummarna för att turen faller på Sverige. Tron är stark på att arrangerandet av ett OS kommer innebära positiva effekter, bland annat för turismen.
- Vi har verkligen vind i seglen nu för att främja Sverige som turistmål. Jag känner mig trygg i att om vi får möjligheten att arrangera detta kan det bli en injektion för besöksnäringen, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare.
Han hoppas också att ett OS i Sverige kommer att kunna bidra till andra positiva effekter.
- Vi har drivit linjen att vi kan använda OS och Paralympics för att jobba mer med social hållbarhet. Får vi äran att arrangera vinterspelen kan vi tillsammans jobba mer för att använda sporten som en kraft för integration och för att främja ungdomsidrott.
Martin Söderström, tillväxtchef i Åre kommun, tror att arrangerandet av ett OS kan ge en skjuts till det lokala näringslivet och generera en ökad inflyttning till kommunen.
- Dessutom är magnituden av ett OS så enorm att jag är övertygad om att besöksnäringen, som vi lever mycket av, kommer gynnas i det långa perspektivet, säger han.
Det anser även Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita.
- Hotell, restauranger och campingar på de aktuella tävlingsorterna skulle få den största effekten och gynnas mest.
Dyr historia
Men stora sportevenemang tenderar att bli dyra. I genomsnitt har vinter-OS mellan 1960 och 2010 blivit två till tre gånger dyrare än den ursprungliga budgeten.
- Ett vanligt misstag är att man bygger skrytbyggen, anläggningar som egentligen inte behövs eller kan användas efter att spelen är över, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Han tror dock att Sverige har goda chanser att kunna genomföra ett ekonomiskt hållbart OS, eftersom ett av löftena i ansökan är att det inte ska byggas anläggningar i onödan.
Enligt Martin Söderström har Åre kommun villkorat sin ansökan med att spelen inte ska belasta kommunens ekonomi.
- Sedan får man tänka på att ett så här stort evenemang som sträcker sig över lång tid också kan få en negativ effekt med minskat antal gäster i vissa delar av kommunen som blir påverkad av den stora logistiken. Ett viktigt arbete blir därför att tillsammans med alla aktörer se till att vi verkar för en lokal prägel på evenemanget, säger han.
Fakta: Vinter-OS 2026
Vinter-OS ska arrangeras 6–22 februari och Paralympics 6–15 mars 2026.
Kandidaturer:
Stockholm-Åre
Budget: 1,51 miljarder dollar (13,1 miljarder kronor), enligt utvärderingsrapporten.
Tävlingsområden:
Stockholm/Södertälje: Curling, ishockey, konståkning, parallellslalom, skridsko, short track, skidor, skidskytte, big air (snowboard), freestyle (hopp).
Åre: Alpint, freestyle, snowboard.
Falun: Backhoppning, nordisk kombination.
Sigulda (Lettland): Bob, rodel, skeleton.
Öppningsceremoni: Friends i Solna.
Milano-Cortina
Budget: 1,56 miljarder dollar (13,5 miljarder kronor), enligt utvärderingsrapporten.
Tävlingsområden:
Milano: Ishockey, konståkning, short track.
Cortina d'Ampezzo: Alpint damer, curling, bob, rodel, skeleton.
Bormio: Alpint herrar.
Livigno: Snowboard, freestyle.
Val di Fiemme: Skidor, backhoppning, nordisk kombination.
Anterselva: Skidskytte.
Öppningsceremoni: San Siro i Milano.