Casper von Koskull går i pension nästa år, meddelar Nordea. Arkivbild.
Casper von Koskull går i pension nästa år, meddelar Nordea. Arkivbild.

Nordeas vd pensionerar sig 2020

Nordeas vd och koncernchef Casper von Koskull, 59, går i pension i förtid efter ett år kantat av penningtvättanklagelser mot banken. von Koskull kommer att lämna Nordea i slutet av år 2020 efter tio år vid banken och fem år på vd-posten, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Nordeas styrelse har påbörjat processen med att hitta en efterträdare.

"Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta det intensiva arbetet med att ytterligare stärka kundnöjdheten, effektiviteten och affärsaktiviteten, tills vi har hittat rätt person att ta över som vd och utveckla banken för framtiden och kan säkerställa en smidig övergång", säger von Koskull och styrelseordföranden Torbjörn Magnusson i ett gemensamt uttalande.

Penningtvättmisstankar

Casper von Koskulls senaste tid som Nordeas vd har varit tumultartad. I mars blev det känt att flera miljarder kronor misstänks ha tvättats vita genom banken. Uppgifterna i den stora bankläckan, som omfattar enorma belopp kopplade till personer nära Rysslands president Vladimir Putin, identifierade 300 suspekta Nordeakunder. Det uppdagades även att Nordea haft 26 företag som kan kopplas till den så kallade Magnitskijaffären som kunder.

ANNONS

I samband med läckan rapporterades att Nordea sedan sommaren 2017 har tappat en tredjedel av sitt börsvärde. Rörelsevinsten för årets första kvartal blev sämre än väntat, vilket delvis förklarades med att banken avsatt runt en miljard kronor för att täcka befarade penningtvättböter.

Bra årslön

I en TT-intervju i april påpekade von Koskull att många av de misstänkta transaktioner som nu är under lupp genomfördes under helt andra premisser.

- Jag tror att om man går tillbaka 10–15 år så välkomnade hela västvärlden de ryska pengarna som strömmade in. Alla de här pengarna var ju misstänkta transaktioner, skulle vi säga i dag. Sedan har normerna ändrats, sade han.

Nordeas börstapp till trots kan den snart pensionerade vd:n nog leva ett bekvämt liv när han drar sig tillbaka från arbetslivet. von Koskull toppade löneligan för de fyra storbankerna under 2018, med en årslön på motsvarande över 20 miljoner kronor. På listan över Sveriges bäst betalda vd:ar bland börsnoterade företag hamnade han på plats elva.

TT

ANNONS