Northvolt Labs utanför Västerås, där det nya batteriet validerats. Arkivbild.
Northvolt Labs utanför Västerås, där det nya batteriet validerats. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Northvolt presenterar litiumfritt batteri

ANNONS

Northvolt har utvecklat ett natriumjonbatteri, tänkt att användas för energilagring i bland annat Indien, Mellanöstern och Afrika.

Batteriet är inte lika energitätt per kilo (160 wattimmar) jämfört med litiumjonbatterier, men behöver å andra sidan inte värdefulla metalliska grundämnen som litium, nickel eller kobolt.

De beskrivs som "säkrare, kostnadseffektivare och mer hållbara", enligt ett pressmeddelande.

Batterierna har tagits fram tillsammans med Uppsalabaserade Altris, som har sin bakgrund i Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.

Förra året meddelade Altris att man tillsammans med Sandvik skulle bygga en fabrik i Sandviken för att tillverka det katodmaterial som används i batterierna.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS