Vårdanställda protesterar utanför Danderyds sjukhus. På tisdagens utökades vårdstrejken.
Vårdanställda protesterar utanför Danderyds sjukhus. På tisdagens utökades vårdstrejken. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu utökas vårdkonflikten – fler ut i strejk

Ytterligare 1 300 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, tas ut i den utökade vårdstrejken.
– Det är tufft att jobba i vården. Vi behöver kortare arbetstid, säger sjuksköterskan Anastasia Alvbåge.
Samtidigt ser en lösning på konflikten avlägsen ut.

ANNONS

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni då ett antal regioner togs ut i strejk.

Sedan förra veckan är cirka 2 000 personer uttagna i strejk. Strejken utvidgas nu med ytterligare 1 300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

– Vi eskalerar strejken för vi ser inte att vi möts upp i vår viktigaste fråga: att orka ett helt yrkesliv, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro.

Fler regioner

Bland annat påverkas Region Värmland och sjukvårdsrådgivningen i tre regioner. Tidigare hade förbundet även varslat om strejk i Region Västmanland, men det drogs tillbaka efter lokala förhandlingar.

ANNONS

Den utökade strejken påverkar även ett antal vårdcentraler, bland annat i Malmö och Lund. Regionen bedömer att åtgärderna där är samhällsfarliga och kräver att facket avbryter strejken.

"Vi ser att Vårdförbundets strejk kommer att drabba allmänheten genom att diagnoser och behandlingar försenas med stora risker för allvarliga vårdskador", säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne, i en kommentar.

Sjuksköterskan Anastasia på Danderyds sjukhus i Stockholm tror inte att patienterna kommer att drabbas. Hon anser att det måste till en förändring om personalen ska orka.

– Det är för stressigt, för lite personal och får långa arbetstider, säger hon.

"Inte läge för bud"

En lösning på konflikten ser inte ut att vara inom räckhåll. Enligt medlaren Gunilla Runnquist är det just nu inte läge för något bud som båda parter kan acceptera.

"Medlarna fortsätter sina överläggningar med parterna i syfte att komma framåt mot ett avtal", skriver hon i ett sms till TT.

Vårdförbundet menar att det framför allt är kravet på stegvis förkortad arbetstid som motparten har svårt att acceptera. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare sagt att man inte kan tillmötesgå kravet på arbetstidsförkortning på grund av det ekonomiska läget.

SKR hävdar också att Vårdförbundet avvisat alla förslag från dem och medlarna.

ANNONS

Fakta: Så slår strejken

Här påverkar det nya strejkvarslet i de berörda regionerna, enligt den skrivelse om väntade effekter SKR skickat till Medlingsinstitutet:

1177 sjukvårdsrådgivning.

Vårdcentral och närakut.

Planerad kirurgi inom bland annat ortopedi, urologi, kvinnovård och medicin.

Vårdavdelningar, bland annat för vård efter kirurgi och stroke.

Labb.

Blodgivning och blodprodukter.

Regional och nationell beredskap och säkerhet.

Källa: SKR

ANNONS