Förre finansministern Pär Nuder lämnar flera styrelseuppdrag. Arkivbild.
Förre finansministern Pär Nuder lämnar flera styrelseuppdrag. Arkivbild.

Nuder lämnar flera styrelseuppdrag

Tidigare finansministern Pär Nuder lämnar nu sina uppdrag i flera bolagsstyrelser: statliga Tredje AP-fonden, fastighetsbolaget Fabege och pensionsbolaget AMF.

ANNONS
|

"Han anser att den senaste tidens uppmärksamhet kring hans person inte får åsamka AMF skada. Ägarna respekterar hans beslut och omsorg om AMF", skriver AMF-ägarna Svenskt Näringsliv och LO i ett gemensamt pressmeddelande. Nuder var ordförande i pensionsbolaget.

Pär Nuder – före detta socialdemokratisk minister och sedan dess styrelseproffs – fick indirekt sparken från ordförandeposten i skidanläggningsföretaget Skistar i förra veckan. Detta sedan ägarrepresentanter för Skistar ansett att han uppträtt olämpligt i samband med alpina VM i Åre. Nuder själv har sagt att han kuppats bort i en intern maktkamp.

ANNONS

Även Fabege

Efter att Nuder fått lämna Skistar var kommentarerna från andra företag och organisationer där han har styrelseuppdrag att man skulle försöka ta reda på vad som verkligen hänt. Nu kommer besked från Fabege att Pär Nuder meddelat valberedningen att han inte står till förfogande för omval vid bolagets årsstämma den 2 april.

"Vi tackar Pär för hans insatser i Fabege och önskar honom lycka till med andra utmaningar", säger Bo Forsén, valberedningens ordförande i Fabege, enligt ett skriftligt uttalande.

Maximal tid

Finansmarknadsminister Per Bolunds pressekreterare säger på tisdagen att hon inte kan svara på TT:s fråga om Pär Nuder ska sitta kvar i styrelsen för Tredje AP-fonden, där han nu är ordförande.

Men Tredje AP-fonden har lagt ut ett pressmeddelande om att Nuder i maj har suttit åtta år på posten och att det är den maximala mandatperioden för styrelseledamöter i AP-fonderna.

"Det betyder att Pär Nuder då lämnar sitt uppdrag hos oss enligt plan", står det i pressmeddelandet.

TT

ANNONS