Finansdepartementet undersöker anklagelser om olämpligt beteende av styrelseproffset Pär Nuder (socialdemokratisk finansminister 2004-2006). Arkivbild.
Finansdepartementet undersöker anklagelser om olämpligt beteende av styrelseproffset Pär Nuder (socialdemokratisk finansminister 2004-2006). Arkivbild.

Nuder sitter löst i Fabege

Pär Nuder sitter löst även i börsnoterade fastighetsjätten Fabege. Valberedningens ordförande Bo Forsén är inte främmande för att ändra förslaget till omval av förre finansministern som ledamot i styrelsen. Även finansdepartementet och LO synar nu Nuder.

|

Styrelseproffset Pär Nuder, socialdemokratisk finansminister 2004–2006, avgick på onsdagen med omedelbar verkan från posten som styrelseordförande för det börsnoterade skidanläggningsbolaget Skistar. Avhoppet ägde rum sedan det kommit uppgifter till majoritetsägaren Ekhaga Utveckling om att Nuder uppträtt olämpligt i samband med skid-VM i Åre.

Delvis samma huvudägare, Erik Paulsson, står även bakom fastighetsbolaget Fabege. Och nu är frågan om Nuder ryker även där. Han är inför stämman föreslagen till omval som styrelseledamot där han suttit ett antal år.

Inte omöjligt

Bo Forsén, med koppling till Paulssons bolag Backahill, säger att han inte är främmande för att nu kalla in valberedningen till ett extramöte sedan de nya uppgifterna kommit i ljuset.

- Det är inte omöjligt, men inte bestämt än, säger Forsén till TT.

Pär Nuder har med bestämdhet tillbakavisat uppgifterna och sagt att det handlar om en maktkamp inom Skistar. Men det stämmer inte, säger Göran Grosskopf, som för huvudägarnas talan, till Svenska Dagbladet.

- Ägarfamiljerna, Erik och Mats Paulsson, har varsin representant i form av Sara Karlsson och Fredrik Paulsson. De bägge var med på styrelsemötet och var fullkomligt eniga, säger Grosskopf till tidningen.

Avgick själv

I pressmeddelandet från Skistar sägs att Nuder avgick på eget initiativ:

- Det stämmer att han avgick på eget initiativ, det krävs en bolagsstämma för att avsätta ordföranden. Men han avgick efter att vi klargjort att han inte längre hade huvudägarens förtroende, säger Grosskopf till SvD.

Han vill dock inte utveckla vad det "olämpliga uppträdandet" bestod av.

Även finansdepartementet vill ta reda på vad som hänt. Pär Nuder är ordförande för statliga Tredje AP-fonden.

"Vi undersöker vad som har hänt och har kontakt med inblandade parter. Vi tar det här på största allvar. Departementet följer ärendet och vi ser till att skaffa oss information just nu", skriver Frida Färlin i en kommentar till SVT Nyheter.

Han är även styrelseordförande i pensionsjätten AMF, där LO och Svenskt Näringsliv äger hälften vardera.

- Vi försöker ta reda på vad som hänt, säger Jon Andersson, pressekreterare på LO till TT.

Innan dess har LO inget mer att säga.

Pär Nuder är även styrelseordförande i fastighetsbolaget Hemsö.

TT