Nevs ägare Evergrande redovisar en förlust motsvarande 50 miljarder kronor för första halvåret.
Nevs ägare Evergrande redovisar en förlust motsvarande 50 miljarder kronor för första halvåret. Bild: TT

Ny mångmiljardförlust för Nevs ägare

Den djupt skuldsatta kinesiska fastighetsjätten Evergrande, som även äger Trollhätteföretaget Nevs, fortsätter att gå uselt. Bolaget gick back 33 miljarder yuan under det första halvåret 2023 – motsvarande cirka 50 miljarder kronor.

ANNONS
|

Evergrandes siffror för januari–juni rapporterades till Hongkongbörsen under söndagen. Det är en halvering av förlusten som bolaget redovisade under samma period i fjol, 100 miljarder kronor.

Samtidigt uppskattar bolaget sin skuld till omkring 3 600 miljarder kronor, vilket är något mindre än vid årsskiftet.

Shenzhen-baserade Evergrandes fall från att ha varit Kinas ledande fastighetsbolag började sommaren 2021, då bolaget fick likviditetsproblem. Så sent som i torsdags ansökte bolaget om konkursskydd i USA, för att skydda sina amerikanska tillgångar.

I våras gick Nevs in i ett så kallat viloläge och nästan hela personalstyrkan sades upp. Nu finns det en europeisk investerare som skrivit på en avsiktsförklaring om att köpa Emily- och Pons-projekten samt tillverka bilar i Stallbackafabriken.

ANNONS

Enligt uppgifter till TTELA är det inte långt kvar innan de juridiska delarna är klara och den än så hemliga investeraren kan presenteras.

Nevs har valt att ännu inte berätta vem investeraren är. Så här sade Svante Andersson, från Stenhaga Invest till TTELA den 24 juli, efter att det blev klart att hans bolag har köpt den tidigare Saab-fabriken och kontor av Nevs:

– Jag vet vilka det är men det är inget jag vill prata om. Det får komma från Nevs men jag kan säga att det är en betydande del av fabriken som de kommer använda, även kontor och de behöver anställa ett stort antal medarbetare.

När tror du att verksamheten kommer att starta?

– De nya investerarna är på bettet och har redan en plan framåt. Det kommer vara full aktivitet redan från hösten.

Nevs ägare, den kinesiska koncernen Evergrande Group gick in och köpte upp Trollhättanbolaget 2019.

LÄS MER:Stenhaga Invest köper fabriken av Nevs

LÄS MER:Nya köparen: Tusentals nya jobb på Stallbacka

LÄS MER:Uppgifter: 2000 nya jobb till Trollhättan – om Nevsaffären går igenom

LÄS MER:Uppgifter: Nevsaffär kan vara nära

ANNONS