På måndagen stoppar ryska Nord stream 1 sin energitillförsel till Europa. Elpriserna i Sverige väntas landa på skyhöga nivåer.
På måndagen stoppar ryska Nord stream 1 sin energitillförsel till Europa. Elpriserna i Sverige väntas landa på skyhöga nivåer. Bild: Johan Nilsson/TT

Ryssland stänger gasledning – rekordhöga priser på el

Under måndagen stänger Ryssland av gasen till Europa. Samma dag kommer elpriserna i Sverige landa på skyhöga nivåer, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi har aldrig haft så höga julipriser för enskilda timmar som nu, säger Emma Borgström, försäljningschef på Eon, till tidningen.

ANNONS

Under måndagen kommer priset på el i södra Sverige ligga omkring 4:50 på elbörsen Nordpool stora delar av dygnet. Inkluderar man skatt, moms och avgifter landar summan på 6 kronor per kilowattimme för konsumenterna. Elöverföringsavgifterna är inte inräknade i priset.

Priserna varierar beroende på var man befinner sig och vilken tid på dygnet man använder elen. I Stockholm kommer priserna vara som högst under kvällstid, över 6 kronor per kilowattimme.

Det kan sannolikt vara det högsta elpriset som skådats vid den här tiden av året i Sverige. Elen handlas normalt sett för 20 till 40 öre på elbörsen i juli.

ANNONS

Ryssland stoppar energitillförseln

På måndagen stoppar ryska Nord stream 1 sin energitillförsel till Europa, då ledningen ska underhållas mellan den 11 och 21 juli.

Det finns en oro kring att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen.

– Det stämmer att marknad är nervös för att Ryssland inte ska starta Nord stream 1 igen efter den årliga servicen. Om det inte sker blir det Europeiska gaslagringsmålet på 80 procent omöjligt att nå, vilket skulle leda till en ansträngd situation i vinter, säger Patric Elmén, presschef på Eon, till Dagens Nyheter.

Enligt Emma Borgström, försäljningschef på Eon, påverkas södra Sverige mer än norra av situationen på gasmarknaden.

– Snittpriset för juni månad var det högsta junipriset någonsin för alla prisområden. För södra Sverige, elområde 3 och 4, har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad, säger hon till tidningen.

LÄS MER:Höga elpriser oroar företagen – ”Påverkar oss jättemycket”

LÄS MER:”Vår elkostnad har blivit åtta gånger högre”

ANNONS