Stor konkursvåg i Västra Götaland i maj

Konkurserna fortsätter att öka i Västra Götaland. 107 bolag gick i konkurs i maj i år mot 66 stycken i maj i fjol. Värst drabbade branscher i storlänet är detaljhandel, restauranger och konsultbyråer.

ANNONS

En konkursvåg sveper över Sverige, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Ingen bransch klarar sig undan – och inga län. Samtliga branscher uppvisar stora ökningar, i flera fall med över 20 procent. Och i Västra Götalands län ökade konkurserna till 107 stycken i maj i år, jämfört med 66 stycken under samma månad förra året. Det är en ökning med 62 procent.

Efter en lång tid med låga konkursantal ökade de dramatiskt i augusti i fjol och har fortsatt att rulla på. För Västra Götaland är det en ökning med över 60 procent under maj, vilket Creditsafe ser som anmärkningsvärt.

– Nu är det väldigt mycket konkurser, och vi jämför med ganska låg tal från fjolåret, så ökningarna blir ganska drastiska. Jag tror att vi kommer att se fortsatt ökade konkursantal, men inte samma kraftiga ökningar som i höstas förra året. Det har varit tvåsiffriga tal varje månad sedan dess, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

ANNONS

I Västra Götalands län toppar branscher som detaljhandel, restaurang, konsultbyråer, byggfirmor och byggentreprenörer.

Padelhallar har slagits ut efter pandemin

Den bransch som toppar konkurslistan i Sverige är sportaffärer och sporthallar, som ökat med 460 procent mot 2022.

– När vi tittar på sporthallar tror jag det var 55 konkurser i maj i år mot tio stycken förra året. Och det handlar om padelhallar och även innegolf. Det blev en superetablering under pandemin eftersom det var de här sporterna som man fortfarande kunde utöva eftersom hallarna ägdes privat. Då blev det väldigt lukrativt, och en stor överetablering av padelhallar. När pandemin tog slut började vi göra andra saker. Dessutom kostar både padel och innegolf en del och nu har hushållen inte samma köpkraft och gör andra prioriteringar, säger Henrik Jacobsson.

Bygg och fastighetsbolag i knipa

På andra plats bland drabbade branscher hamnar byggsektorn. Där ökar konkurserna för firmor med byggnadssnickeri med 85 procent i maj.

– Det är en av de branscher som ofta ligger i topp oavsett konjunktur. Och nu är läget ännu värre med byggstopp, minskade etableringar, ränteläget och så vidare, så det blir ju kedjeeffekter. Bygg är en bransch som gör att andra branscher också får det tuffare för det påverkar hela byggkedjan, säger han.

På tredje plats för riket hamnar fastighetsbolag och det är små bolag. Av samtliga 96 konkursade fastighetsbolag i Sverige i fjol var det endast 15 procent som hade en omsättning över 5 miljoner kronor.

ANNONS

Små fastighetsbolag är känsligare för räntehöjningar och kostnadsökningar.

Framför allt drabbas nya småföretag. Över en fjärdedel av alla bolag som gick i konkurs i maj i år är yngre än tre år.

– Detta är en oroande trend. Högre kostnader, förändrade förutsättningar och mindre marginaler slår extra hårt för nyetablerade företag, säger Henrik Jacobsson.

Så slog konkurserna mot Västra Götaland i maj
Bransch20232022
Detaljhandel6847
Restauranger4228
Konsultbyråer4015
Byggfirmor3826
Byggentreprenörer3421
Partihandel2919
Industri2118
Bilverkstäder1914
Fastighetsbolag1713
E-handel138
Åkerier1310
Livsmedelsbutiker94
Städföretag95
Sportaffärer och sporthallar81
Taxiföretag83
Bilhandlare53
Källa:Creditsafe

LÄS MER:Slussen nattklubb går i konkurs

LÄS MER:Vera Kök och Bar i Vänersborg har försatts i konkurs

LÄS MER:Omtyckt kafé i Lilla Edet begärs i konkurs

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS