Swedbanks vd Birgitte Bonnesen svarar på frågor kring rapporten om penningtvätt.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen svarar på frågor kring rapporten om penningtvätt.

Swedbankutredning ger få svar – men vd nöjd

Swedbanks styrelse har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen, efter att ha fått en statusrapport om hanteringen av de 50 kunder som kan ha tvättat mångmiljardbelopp genom banken. Men utredningen ger inga svar på om det förekommit misstänkt penningtvätt eller vilka kunderna är.

ANNONS

- Den frågan får du ställa till polisen, säger Bonnesen.

TT: Men ni måste väl veta?

- Det är inte vårt uppdrag. Det är otroligt viktigt att vi håller i sär våra olika roller. Vårt uppdrag är att upptäcka försök till penningtvätt och anmäla till polisen, och det är det vi lägger all vår kraft på, säger hon.

ANNONS

Känner sig trygg

Enligt vd Birgitte Bonnesen gör rapportens innehåll henne trygg.

- Granskningen visar att om någon av de här 50 namnen var kunder i banken är de inte det längre. Det bekräftar att det arbete vi gör i banken och det sätt vi arbetar på är som vi planerat, säger Birgitte Bonnesen.

- Det vi kan visa på är att det är processer som har fungerat och att jag är trygg med det, fortsätter hon.

De sista relationerna med de 50 kunderna avslutades 2017 enligt rapporten. Där framgår dock att utredarna från revisionsbyrån Forensic Risk Alliance (FRA) inte kan se i Swedbanks uppgifter om det är banken själv som slängt ut kunderna eller om de självmant har avslutat sina konton.

TT: Vad säger det om era rutiner?

- Det är korrekt, att det kan man inte se. Det är en del av det tekniska "set-up" vi har i Baltikum, men det viktiga är ju att om det har varit något, eller att det har varit förändringar i kundens beteende, så är man inte fortsatt kund i banken, säger Bonnesen.

ANNONS

Oklara kunder

Utredningen har heller inte synat vilka som är de verkliga kunderna, bakom eventuella fina fasader. Rapportförfattarna betonar också att de helt utgått från Swedbanks egna uppgifter i materialet.

Bonnesen vill inte svara direkt på frågan om hur stor hon tror att omfattningen av penningtvätten kan vara.

- Vi ser väldigt tydligt att det är tusentals misstänkta händelser som vi rapporterar till polisen varje år och det gör vi i alla länder. Det ger någon typ av känsla för hur stora problem det här är.

Rapporten har många maskade uppgifter, med hänvisning till banksekretess, och handlar bara om de 50 misstänkta kunder som SVT:s Uppdrag granskning har identifierat, inte bankens samtliga affärer i Baltikum. Den ger inget svar på hur många av dessa som ägnat sig åt misstänkt penningtvätt, eller hur stora dessa transaktioner är. I programmet talades det om 40 miljarder kronor.

Fullt förtroende

Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark anser att Birgitte Bonnesen gör ett bra jobb och att det är ett stort arbete som pågår dagligdags i banken mot misstänkt penningtvätt.

ANNONS

- Vi har fullt förtroende för Birgitte Bonnesen. Det här är en jättefin bank. Vi jobbar hårt för att det ska vara en bank med fortsatt hög kvalitet, säger Lars Idermark.

TT: Trots tiotals miljarder kronor i förlorat börsvärde?

- Jag kan inte kommentera hur aktiemarknaden agerar... Vi har snart stämma. Det är det bästa resultatet i bankens historia, säger Idermark.

När det gäller den kritik som väckts mot Bonnesen, om att hon inte lagt alla korten på bordet i höstas efter en intern granskning om kopplingar till kunder i Danske Bank, får hon stöd av ordföranden. Vd sade då att man inte hittat något.

- Det var naturligt att svara på det sättet för att det handlar om sju, åtta kunder som var kunder i Danske Bank, säger Lars Idermark.

ANNONS

Fortsatt utredning

Bonnesen har nu beslutat att skapa en specialiserad enhet inom Swedbank, Financial Crime Intelligence, för att motarbeta finansiell brottslighet.

FRA:s slutsatser är uttryckligen preliminära. Utredningen fortsätter i en andra fas, som inte har något slutdatum. Swedbanks plan är att den inte ska bli offentlig.

- Nu ska den här utredningen gå igenom processer, hur vi jobbar och fördjupa oss i det. Sedan kommer myndigheterna, när vi lämnar det till myndigheterna blir det upp till Finansinspektionen. Jag tycker att det är en bra ordning att vi har det på det sättet och vi har ett bra samarbete med dem, säger Lars Idermark.

TT

Fakta: Detta har hänt

Allt började med de gigantiska avslöjandena om penningtvätt i Danske Banks estniska filial, där en stor del av transaktionerna på omkring 2000 miljarder kronor misstänks handla om penningtvätt, enligt den rapport som presenterades i september i fjol.

Snabbt väcktes misstankar även om huruvida Swedbank, med stor verksamhet i Baltikum, var indraget.

I oktober i fjol försäkrade Swedbanks vd Birgitte Bonnesen att banken inte hade några lik i garderoben efter att ha gjort en analys i spåren av Danske Bank-skandalen.

I februari avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att ett 50-tal tveksamma kunder kan ha tvättat cirka 40 miljarder kronor via Swedbankkonton i Baltikum. Banken beställde då den externa utredning, kring just de kunderna, som nu lagts fram.

Uppdrag granskning och Dagens Industri har efter de första Swedbankavslöjandena rapporterat att banken redan i höstas hade en rapport internt i huset som ledningen fått se, som pekade på misstänkta penningtvättaffärer på runt 90 miljarder kronor.

Dessutom har finansmannen Bill Browder anmält Swedbank till Ekobrottsmyndigheten.

ANNONS