Oväntat stor ökning av antalet amerikaner som söker arbetslöshetsstöd. Arkivbild
Oväntat stor ökning av antalet amerikaner som söker arbetslöshetsstöd. Arkivbild Bild: Wilfredo Lee AP/TT

Tecken på nedkylning av USA:s arbetsmarknad

ANNONS

USA:s överhettade arbetsmarknad börjar kylas ned. Det blev ett oväntat stort lyft för ansökningarna om arbetslöshetsstöd i USA förra veckan.

Antalet ökade med 28 000 till 261 000, den högsta nivån sedan oktober 2021, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Siffrorna ger en bild av att alla stora varsel nu har börjat resultera i faktiska uppsägningar.

Analytiker hade i snitt räknat med 235 000 ansökningar.

Samtidigt visar siffror från departementet att det totala antalet personer som fick arbetslöshetsstöd under veckan som avslutades den 27 maj uppgick till 1,76 miljoner.

Veckosiffrorna följer på förra veckans arbetsmarknadsrapport för maj, där det rapporterades om oväntat många nya jobb, men samtidigt stigande arbetslöshet. Till bilden kommer en vikande trend för löneökningarna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS