Uppgifter: Pär Boman kan bli ny ordförande för AB Volvo

Pär Boman kan bli AB Volvos nya styrelseordförande, uppger flera källor till Dagens Industri.
Boman är i dag ordförande för Handelsbanken, SCA och Lilla Edet-bolaget Essity.

ANNONS
|

Det var i augusti som fordonsjättens nuvarande ordförande, Carl-Henrik Svanberg, meddelade att han inte tänker ställa upp för omval vid årsstämman 2024.

Nu är ägarna på väg att föreslå att Pär Boman blir hans ersättare, erfar Dagens Industri. Boman är ordförande i valberedningen och storägarna är investmentbolaget Industrivärlden och pensionsbolagen AMF, Alecta och AFA.

Har styrelseuppdrag i SCA och Essity

Boman har ingen tidigare erfarenhet av fordonsindustrin, men enligt uppgifterna till tidningen vill man se honom på posten eftersom han har lång erfarenhet av att leda styrelser i större börsbolag. Dessutom tror man att han kommer kunna samarbeta väl med Volvokoncernens vd Martin Lundstedt.

Enligt DI lär Pär Boman bli tvungen att lämna något av sina nuvarande styrelseuppdrag om han blir vald, och det är mest troligt att det blir SCA eller Essity – eller båda.

ANNONS

– Pär Bomans uppdrag när han tillträdde som ordförande i SCA var att städa upp efter turbulensen, genomföra delningen av koncernen samt montera ned korsägandet mellan bolagen i sfären kring SCA, Handelsbanken och Industrivärden . Det är sedan länge genomfört helt enligt plan, säger en person med insyn till Dagens Industri.

Storägaren: ”Kommenterar inte rykten”

AB Volvos presschef Claes Eliasson säger till GP att han inte kan kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar aldrig den typen av rykten. Det är som det står i artikeln, det är ett uppdrag som valberedningen har att ta fram förslag till nästa stämma som aktieägarna röstar om, säger han.

Kan du bekräfta om uppgifterna stämmer?

– Det är som sagt valberedningens arbete, de sitter utanför Volvo. Det är inget som bolaget har någon aktiv part i.

Industrivärdens kommunikationschef Sverker Sivall har ett i det närmaste identiskt liknande svar:

– Vi kommenterar av princip inte rykten och liknande, skriver han i ett mejl.

ANNONS