Språkreseföretaget STS Education har beslutat att ansöka om konkurs. Arkivbild.
Språkreseföretaget STS Education har beslutat att ansöka om konkurs. Arkivbild. Bild: LEIF R JANSSON / TT

Språkreseföretag i konkurs i coronakrisen

Språkreseföretaget STS Education har gått i konkurs. Bolaget kan inte svara på vad som händer med de kunder som redan är ute på resor.
– Vi har hamnat i en situation där vi tagit alla kostnader och nästan inte fått några intäkter, säger vd John Cedergårdh.

ANNONS

Konkursansökan kom in till Göteborgs tingsrätt på tisdagen, efter en tuff ekonomisk tid för STS Education, som precis inför coronakrisen tagit sig igenom en stor omstrukturering och gjort en stor förlust 2019.

– Det är såklart helt kopplat till pandemin. Våra största destinationer är USA och Storbritannien, där det från mars i princip varit förbjudet att resa, säger John Cedergårdh.

Nästan inte några intäkter

Verksamheten är säsongsbetonad, där de allra flesta åker på språkresor på sommaren. Det har utgjort lejonparten av STS Educations intäkter – pengar som sedan ska täcka utgifterna för resten av året.

– Vi har hamnat i en situation där vi tagit alla kostnader och nästan inte fått några intäkter. Hela språkreseverksamheten har stängts ned av säkerhetsskäl och vi hade hoppats på att få iväg high school-eleverna, men det verkar svårt, säger John Cedergårdh.

ANNONS

STS Education, med ett 40-tal anställda och huvudkontor i Göteborg, har även ett drygt tiotal dotterbolag i utlandet, bland annat i Italien, Tyskland och USA. De utländska dotterbolagen omfattas inte av konkursen. Det separata bolaget STS Alpresor omfattas inte heller av konkursen.

Förlorat en årsomsättning

Företaget har enligt vd:n "dragit ned på allt" under våren och sommaren, sagt upp personal, och permitterat så många som möjligt.

– Men det blir inte de summor som krävs för att kompensera för en hel sommar. Det är fruktansvärt tråkigt för oss, kunderna, de anställda, säger John Cedergårdh.

TT: Borde ni ha haft större marginaler, så ni hade klarat detta?

– Det är klart att man tänker så nu. Men jag vet inte om det finns något företag som har en hel årsomsättning sparad. Det är vad vi förlorat nu, en hel årsomsättning. Dessutom har vi haft en tuff omstrukturerings- och digitaliseringsresa under de senaste åren som inte direkt hjälpt detta.

STS Education har under våren och sommaren varit i kontakt med både investerare och banker för att lösa finansieringen framåt.

– Alla är väldigt oroliga för hur framtiden ska se ut, och tyvärr har det inte gått att komma i mål med detta, säger John Cedergårdh.

ANNONS

Ska försöka sälja

Vad som händer med de kunder som redan är ute på resor, eller har bokat en resa med bolag, vet STS Education inte i nuläget.

– Vi fokuserar helt på att de som är ute eller ska åka ska få det bra. Konkursförvaltaren ska försöka hitta en lösning där en annan aktör tar över ansvaret, säger John Cedergårdh.

TT: Vad händer med de som har betalat er pengar för en resa?

– Läget fortfarande osäkert kring exakt hur det ser ut. Det är fortfarande svårt att säga.

Konkursförvaltare är advokat Johan Sölveland.

– Den pågående rörelsen är en tillgång i konkursen. Den ska vi försöka sälja, säger han.

Det finns ett antal intressenter och samtal ska nu föras för att se om det går att få en ny ägare snabbt.

– I den bästa av världar kommer de som har avtal med bolaget, de som ska ute på resa eller är på resa, inte att märka något, säger han.

Rådet: Kontakta förvaltaren

Den som har bokat en resa som nu inte kommer att bli av bör kontakta konkursförvaltaren, enligt Konsumentverket.

– Huvudregeln är att ekonomiska krav ska ställas till konkursförvaltaren. Då är det viktigt att lämna in kvitton som kan visa på vad som hänt, säger Fanny Forsling, jurist på myndigheten.

ANNONS

Men det finns också en annan väg.

– Gäller det kortare språkresor, till exempel några veckor under sommaren, kan man vända sig till Kammarkollegiet för att ansöka om ersättning enligt resegarantin. Kortare språkresor kan omfattas av den, säger Fanny Forsling, och tillägger:

– Har man betalat på kredit kan man också kräva ersättning från kreditgivaren.

Konsumentverkets rekommendation till de som nu är ute på en resa är att kontakta STS Education eller konkursförvaltaren för att få reda på vad som gäller.

Joakim Goksör/TT

Henning Eklund/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS