Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jonsson bildar affärsängelsbolag

Saabs förre vd Jan Åke Jonsson har tillsammans med en rad andra entreprenörer bildat ett affärsängelsbolag.

På en pressträff på Innovatum i Trollhättan på tisdag kommer Jan Åke Jonsson tillsammans med ett antal andra näringslivspersoner att berätta om ett nytt bolag.

Enligt sajten Saabsunited.com så ska det handla om det affärsängelsbolag TTELA skrev om tidigare i år. Och när TTELA kollar med Bolagsverket bekräftas detta.

Myndigheten har registrerat bolaget Västkustens Affärsänglar med Jan Åke Jonsson som ordförande.

Bland personerna i styrelsen för affärsängelsbolaget återfinns bland andra Vargön Alloys förre vd Mikael Norrman, fastighetsägaren Anders Hammar som driver Hammar Nordic i Trollhättan och oppositionsrådet i Trollhättan, Peter Eriksson (M), som också är egen företagare.

– Jag kan säga så mycket att det är ett spännande koncept som säkert kan komma området till nytta, säger Peter Eriksson.

Övriga ledamöter är Bengt Lenhoff som bland annat driver konsultbolaget Graniten Engineering i Uddevalla samt kostföretaget Dalblads Nutrions AB i Stenkullen, Lerum. Vidare Bo Gustafsson som driver webbföretaget iWeb. Den siste ledamoten är Kurt Nielsen från Brålanda.

En affärsängel är en person som med råd och dåd kan hjälpa entreprenörer när de ska starta företag och få dem att växa. När TTELA talade med Innovatums vd Tore Helmersson om detta tidigare i år betonade han att affärsängel är ett välkänt koncept sedan tidigare men att det knappast brukar bedrivas i bolagsform.

Man kan konstatera att det efter Saabs konkurs frigjorts mycket kraft, bland annat från Saabs tekniska utvecklingsavdelning där en rad nya bolag bildats under Innovatums hägn. Flera av de ingenjörer som bildat nya bolag har inte tidigare erfarenhet av att driva småföretag.