Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jonsson: "Inget hastigt beslut"

Jan Åke Jonsson slutar som vd för Saab Automobile. – Jag började föra en dialog med Victor Muller i slutet av förra året om det här, så det är inget hastigt beslut, säger Jan Åke Jonsson när TTELA träffar honom utanför Saabs huvudport.

Solen skiner och Jan Åke Jonsson ser rätt nöjd ut. Bara två timmar tidigare har pressmeddelandet om hans avgång kablats ut.

– Rent företagsmässigt var det mycket att göra under 2010, säger Jan Åke Jonsson.

Det är med lite blandade känslor han lämnar företaget som han arbetat för under så lång tid.

– I juni är det 40 år, om jag inte minns fel, säger han och ler.

Fram till september kommer han att arbeta kvar inom företaget. Rekryteringen av efterträdare började direkt redan förra året, när han avslöjade sina planer för företagets ägare Victor Muller.

Jan Åke Jonsson förknippas så mycket med Saab och Spykeraktien sjönk direkt 3,2 procent på Amsterdambörsen på fredagsmorgonen när beskedet om avgången för Saabs vd blev känt.

– Oj då, det visste jag inte men det är klart att vi gick igenom en tuff period och att vi slet hårt för att överleva, säger Jan-Åke Jonsson.

Han tycker att det är rätt läge att lämna företaget nu och han ser ljust på framtiden för Saab.

Tiden för att rädda Saab har slitit hårt och nu ska han ägna sig åt andra saker än sitt arbete.

I fredags hade han precis avverkat en intervju med radion och var på väg mot en presskonferens via telefon där företagets bokslut redovisades.

– Vi hade en tidigare på morgonen med internationella medier och det är klart att det blev en del frågor om min avgång.

Han tackar för intervjun med ett kraftigt handslag och går med bestämda steg mot kontorsbygganden där han får svara på ännu fler frågor om sitt beslut att lämna vd-stolen.