I Stig Sundbergs trädgård pågår livet bland växterna för fullt. Bland annat så blommar björnbären fint.
I Stig Sundbergs trädgård pågår livet bland växterna för fullt. Bland annat så blommar björnbären fint.

Juni är blomsterpraktens tid

I Stig Sundberg trädgård i Trollhättan växer det så det knakar. Och det doftar ljuvligt också, bland annat från den sköna azalean.

ANNONS
|

Man skulle kunna tro att det mesta regnat bort från rabatter och odlingar. Men nej då.

De flesta växter klarar sig bra och nu är dessutom jorden så genomdränkt att de lär överleva en kraftig sensommartorka.

– Vattnet finns kvar som en reserv om det skulle bli en lång period av torka, säger Stig.

För tätt

I juni har växterna vuxit till sig rejält och man kan enkelt avgöra om någon inte trivs på sin plats eller breder ut sig för mycket.

– Det är ett vanligt fel, och som alla gör, att plantera för tätt. Buskarna börjar trängas och kan ränna iväg på höjden utan styrsel eftersom de vill ha ljus.

ANNONS

Stigs knep är att flytta på sådant som tar för mycket plats, vantrivs eller om man helt enkelt tycker att en planta passar bättre någon annanstans.

Får inte torka

– Att flytta omkring går att göra alla tider på året. Det är bara tjälen som kan hindra förflyttningar. Jag bryr mig inte om de planteringstider som gäller och det brukar gå bra ändå. Kom bara ihåg att växterna inte får torka ut, säger han.

Och man behöver inte misstänka att han har fel när man tar en promenad genom Stigs juniträdgård.

Blomsterprakten är ljuvlig.

• Friskvårdsdags – Håll koll efter småkryp på bland annat rosorna och det är nu man kan upptäcka sjukdomar på perennerna.

• Frisera syrenen och andra blommor och buskar som blommar tidigt. Frisera så fort blomningen är över. Klipp bort stjälkar med vissna blomrester, det främjar nästa års blomning.

• Plantera marktäckande perenner.

• Gödsla lökväxterna. Strö benmjöl över växtplatsen och vattna ned det. Ta inte bort risiga blad förrän de vissnat ned.

• Gallra i frösådden.

• Så de perenna favoritblommorna.

Källa: Vi i villa

Bladfläcksjuka

En svamp som visar sig som svarta halvcentimeter stora fläckar. Sprids troligen med vatten och därför vanligast vid regniga perioder. Välj växtplats med god luftcirkulation och ta bort angripna växtdelar. Bladfläcksjuka är sortberoende. Pioner och riddarsporrar tillhör dem som kan angripas.

Gråmögel

Angriper främst försvagade växter och döda växtdelar. Känns igen som bruna fläckar som sen blir gråluddiga. Gråmögel gynnas av kall och fuktig väderlek. Håll rent från gamla växtdelar, plantera glest och vattna tidigt på dagen. Inte specialiserad på speciella arter, utan angriper mer allmänt.

Mjöldagg

Vita mjölaktiga fläckar på bladen. Till skillnad från andra svampar gynnas mjöldaggen av varm och torr luft. Plocka bort angripna blad och se till att växten har tillräcklig med näring och vatten. Finns många olika sorters mjöldagg och oftast smittar en sort bara en viss växt. Nyare växtsorter tycks vara mer immuna eller mer toleranta. Perenner som är mer känsliga är höstflox, aster och stormhatt.

Rost

Bladens undersida får tydliga orangebruna prickar och dör så småningom. Uppstår gärna i torrjord och sporerna har stor överlevnadsförmåga och kan växla mellan olika växter. Ta bort angripna blad direkt och vattna regelbundet. Det är vanligt att till exempel stockrosor angrips av rost.

Källa: www.perenner.se

Bladlöss

Sitter i täta kolonier på främst nya skott och unga plantor. Kan vara allt från ljustgulgröna till riktigt svarta och avslöjas av den sockeraktiga avföringen som gör växten klibbig och skräpig. Ett angrepp ökar snabbt. Enklast är att duscha växten eller ta bort växtdelarna som är angripna. Bladlöss har många naturliga fiender som fåglar, nyckelpigor och blomflugelarver, men det kan ta lite tid innan det blir balans.

Fjärilslarver

De är få skador som ökar så snabbt som de orsakade av fjärilslarver. De äter glupskt upp delar eller hela bladen. Bästa motmedlet är att plocka bort dem. Eftersom det enbart är larverna som äter kan de då inte sprida sig till andra växter. När de har förpuppats är angreppet över. Man kan prova med såpa, men det kan vara svårt att nå dem eftersom de oftast sitter på bladens undersida.

Sniglar

Främsta problemet är mördarsnigeln (spansk skogsnigel). De är speciellt aktiva på morgonen och kvällen, då är det bra att samla in dem. Det finns många sätt att avliva dem, men ett av de mer humana är att klippa dem mitt itu. Det finns även speciella fällor och biologiska snigelmedel som kan användas till de mest attraktiva växterna. Kom ihåg att inte kasta de döda sniglarna på komposten eftersom de lätt lockar till sig fler sniglar.

Trips och vita flygare

Små djur som oftast sitter på undersidan av bladen. Vita flygaren är lättare att upptäcka eftersom de flyger upp om den blir störd. Oftast är det inte några större problem om man har perennerna utomhus i trädgården. Däremot är det mycket vanligt om man har växthusodling tillsammans med tomater eller utplanteringsväxter. Behandling med såpvatten kan minska angreppet. Använd mycket vatten. Har man stora problem finns det nyttodjur att köpa.

Öronvivel

En liten skalbagge vars larver gnager på vissa växters blad. De gör ett speciellt gnagmärke på kanten som gör att man misstänker öronviveln. Fjärilslarver (se ovan) äter större delarna av bladen. Problemet med öronviveln är tyvärr att dess larver gärna äter på vissa växters rötter och kan göra stor skada. Så en växt som plötsligt slokar kan ha blivit angripen. Larven är gulvit och blir med tiden rätt stor. Vid misstanke, vattna så snabbt som möjligt med ett biologiskt preparat som innehåller nyttodjuret nematoder.

Källa: www.perenner.se

ANNONS