Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kan man låna pengar som skuldsatt egentligen?

Du kan låna pengar som skuldsatt, men som skuldsatt är det ofta svårt att bli beviljad ett lån. I den här artikeln förklarar vi bland annat hur och var du kan låna pengar som skuldsatt, samt hur du gör för att förbättra din ekonomi om du har många skulder.

Kan man låna pengar trots många skulder?

Ja, det finns banker som hjälper skuldsatta vilket medför att du kan låna pengar trots du har skulder. Som skuldsatt är det viktigt att du kan visa att du har de förutsättningar att kunna betala av lånet, för att också bli beviljad en kredit av banken.

Viktigt att nämna är också att det inte är av ondo som många banker inte lånar ut till skuldsatta. Lån ska endast tas när det är nödvändigt. Om man redan är skuldsatt är detta en indikation att man har ett ansvarslöst förhållningssätt till krediter.

7 krav för att låna pengar som skuldsatt

1.Du måste ha fyllt 18 år.

2.Du måste tjäna minst 8 400 kr per månad.

3.Du måste vara bosatt i Sverige.

4.Du måste vara skriven i Sverige.

5.Du måste ha ett svenskt personnummer.

6.Bank-ID är vanligtvis ett krav.

7.Du får oftast inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.

Vad bestämmer om du får låna pengar som skuldsatt?

Det är den så kallade KALP-analysen, eller kvar att leva på-analysen som avgör om du bli beviljad ett lån eller inte. När banken gör en KALP-analys på dig räknar de samman dina inkomster samt utgifter, och om banken tror det är sannolikt att du klarar av att betala tillbaka lånet blir du i regel även beviljad en kredit.

Läs mer: Sveriges storbanker gör rekordvinster.

Som skuldsatt är det viktigt att samla sina skulder

Om du har många mindre krediter är det viktigt att du bakar samman dem till ett större samlingslån. Banker ser kunder med många små lån som potentiella högriskkunder, men om du i stället samlar dina lån ger du ett mer städat intryck. Det vill säga ett intryck som vittnar om att du har koll på din ekonomi.

Utöver detta sparar du pengar på att samla dina lån. Snabba och små krediter har i regel en ränta på cirka 35 %, medan du oftast kan ta ett samlingslån med en ränta på cirka 7,5 %.

Hur ska man samla sina lån?

Det är mest fördelaktigt att samla sina lån hos en låneplattform, som i sin tur samarbetar med ett flertal långivare. De samarbetande långivarna tävlar om att ge dig det bästa samlingslånet, och det kostar ingenting att jämföra samlingslån online. Du kan alltså tacka nej till alla låneerbjudanden utan att det händer någonting.

De flesta tar en kreditupplysning på dig

Du ska ha i åtanke att en kreditupplysning tas på dig i samband med att du samlar dina lån. Om du har mer än 10 ansökningar i ditt register kan du få svårt att ta lån, då bankerna betraktar kunder med många sådana som personer med ett kreditaktivt beteende.

Personer som idag har många kreditförfrågningar de senaste 12 månaderna gör rätt i att vänta ut dem. På så vis kommer du se bättre ut i bankernas ögon.

Vart ska man vända sig om man har stora skulder?

Om du har stora skulder rekommenderar vi att du hör av dig till din hemkommuns budget- och skuldrådgivning. Som Hallå Konsument förtydligar är det gratis att få hjälp av dem, och de som arbetar där har tystnadsplikt.

En första kontakt med budget- och skuldrådgivningen är en bra idé då de inte har något vinstintresse. Många låneaktörer är sannolikt både duktiga och ärliga, men då de tjänar pengar på att bevilja lån kan i regel inte en 100 % objektivitet garanteras.

En första kontakt med budget- och skuldrådgivningen, som efter det kompletteras med en kontakt med en seriös låneaktör är sannolikt en god idé för dig som är skuldsatt.