Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Klartecken med tuffa krav för Saab

Näringsminister Maud Olofsson kom med information om Saabs framtid vid en pressträff på Rosenbad. Kontentan är att regeringen ger klartecken för Saab att låna pengar för den löpande verksamheten. Däremot har man ännu inte tagit ställning i ägarfrågan. [UPPDATERAD 18.15]

Lösningen innebär att Saab får sälja sina fastigheter till den ryska affärsmannen Vladimir Antonov. I gengäld låter Saab bli att utnyttja hela lånet från Europeiska Investeringsbanken. EIB-lånet sänks från nuvarande 400 miljoner till 280 miljoner euro.

- Det här innebär i praktiken att skattebetalarnas exponering minskar eftersom lånet minskar, sade näringsminister Maud Olofsson på en presskonferens i dag.

Regeringen ställer tre hårda villkor för uppgörelsen. Avtalet som tecknas mellan Saab och den som köper fastighetsbolaget Saab automobil properties AB måste garantera att Saab får rimligt betalt, och att bolaget har tillgång till lokalerna för sin produktion.

Dessutom måste Riksgälden "eliminera de frågetecken" som finns kring köparen, enligt Maud Olofsson.

Betalningen för fastigheterna måste för det tredje gå genom en bank som inte kontrolleras av köparen.

Maud Olofsson berättade att villkoret om att affären ska gå genom en europeisk bank handlar om att regeringen vill vara säker på att det är "seriösa köpare". Hon tillade att regeln i grunden är till för att förhindra penningtvätt.

– I ägarfrågan har vi inte tagit ställning ännu, där håller Riksgälden på med en prövning.

Näringsminister Maud Olofsson bekräftade vid sin presskonferens att det är Vladimir Antonov som är den tänkta köparen av fastigheterna.
– Ja, det är bilden, sa Olofsson.

Men hon la också mycket vikt vid att i slutänden är det Saab som måste klara av göra bolaget lönsamt.

– Saabs framtid avgörs om Saabs ledning och anställda klarar av att ge vinst i bolaget, sa Maud Olofsson.

Saabs ägare Spyker Cars kommenterar kort den svenska regeringens beslut i ett pressmeddelande. Spyker konstaterar att förhandlingarna fortsätter, nu med regeringens nya villkor om försäljning av fastighetsverksamheten, och att ingenting är klart. Man skriver att ett godkännande från EIB är en förutsättning för att affären går i lås.

Vladimir Antonov fick regeringens besked via sin svenske talesman Lars Carlström.
– Han blev jätteglad, säger Carlström till TT.