Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Klimatoron kan bli en positiv kraft

Samtidigt som elmopedturnén anländer till Vänersborg i dag, håller istäcket i Arktis på att bli mindre än vad det varit på tusentals år. Sedan slutet av 1970-talet har den arktiska sommarisens yta minskat till nästan hälften, vilket i sin tur skyndar på framtida klimatförändringar. Men trots den globala uppvärmningens alarmerande risker har klimatfrågan för många tyvärr blivit rena klimatplågan – den göder mest det dåliga samvetet. Med elmopedturnén vill vi hitta en annan väg att diskutera vår tids största utmaning.

Elmopeden illustrerar den förnybara elens möjligheter i ett samhälle där vi drastiskt måste minska våra klimatutsläpp. Nästan alla transporter sker fortfarande med bensin och diesel som spär på klimatförändringen. Med redan i dag kan den som vill tanka sin egen eldriva cykel, moped eller bil med ren el från vindkraft eller solceller som man dessutom kan äga själv och tjäna en slant på.

Potentialen för vindkraft, solel och även på sikt vågkraft är enorm och Sverige har bland de bästa förutsättningarna i Europa. Om vi vill räcker det både till eldrivna fordon och till att exportera överskottet till våra grannländer. Elbilar och förnybar el passar dessutom särskilt bra ihop. Genom att ladda bilarna när elbehovet är lågt kan de hjälpa till att jämna ut den varierande elproduktion som vinden och solen ger oss.

Den förnybara elen skapar också nya förutsättningar för privatpersoner att vara delaktiga på elmarknaden. I teorin skulle varenda villaägare kunna montera solceller på taket eller köpa andelar i vindkraften och i stort sett bli självförsörjande på el.

I Tyskland pågår i dag en mindre revolution inom energisektorn där privatpersoner får allt mer makt över elproduktionen. Mer än en miljon människor har skruvat fast solpaneler på taket och riktigt soliga dagar räcker den tyska solelen till för att täcka landets halva elbehov.

De svenska vindkraftskooperativen har i dag 25 500 medlemmar men vi kan bli många fler. Genom att köpa in sig i vindkraftverk får man köpa el till självkostnadspris. På så sätt slipper man obehagliga överraskningar när elpriset går upp samtidigt som man gör en klimatinsats som slår det mesta.

Vi kan alla bidra till att bromsa den globala uppvärmningen och avsmältningen av Arktis. Det finns många sätt att omvandla oron för klimatförändringen till en positiv kraft och det bästa är lika bra för klimatet som för plånboken.

Per Holmgren är författare och debattör, tidigare meteorolog.

Staffan Lindberg är artist och föreläsare.

Linda Magnusson är vd, O 2:s vindkraftskooperativ.