Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommande 9-3 i tre huvudvarianter

På bilmässan i Genève i början av mars stod det klart att Saab avsåg att återvända till rötterna – som Phoenixkonceptet visar i formen av en halvkombi. Nu bekräftar Saab att nästa 9-3 kommer i tre huvudvarianter: halvkombi, cabriolet och crossover.

I dag är de viktigaste varianterna av 9-3 sedanversionen och kombin. Modeller som satsades på under GM-tiden. Men Saabs anrika historia är främst förknippad med halvkombi, på Saabspråk Combi Coupé, som för varje svensk är förknippad med de 900-seriens karaktäristiska fordon som ännu syns på vägarna. Och vid bolagsstämman för Saabs moderbolag, som från och med i går heter Swedish Automobile, lade man fram en produktstrategi.

Det blir förutom halvkombin, som lär stå för volymerna när det gäller modellen, en cabriolet och en crossover. Det sistnämnda är det fordon som får bokstaven X efter modellbeteckningen och som kan ta upp egenskaper från olika modeller som till exempel stadsjeepar, sedan och coupé. När Saab hade en storhetstid i USA på 80-talet var cabriolet en viktig förklaring. Och crossover har länge varit det främsta tillväxtsegmentet på många marknader.

I den information som blev offentlig inför bolagsstämman förklarar man också att arvtagaren till 9-4X kommer att kunna presenteras 2015 – en tidsaspekt som efter den senaste månadens händelser kan kännas mycket lång, men som är fullt normal när det gäller utveckling inom bilindustrin.

Man nämner också BMW-motorerna som viktiga och det patenterade elektriska bakhjulsdriftsystemet eAWD.

En mindre Saab, 9-2, nämns inte i den presentation som lagts ut till bolagsstämman. Sådana planer presenterades dock för Riksgälden och regeringen tidigare i år. Och Vladimir Antonov har förklarat sig villig att finansiera en sådan – om han får komma ombord på Saab. Om samarbetet med Kina fortsätter och förstärks ökar också möjligheterna för en Saab 9-2.