Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommittén för Dalslands sjukhus är oroade över den avveckling av verksamheter som fortsätter med oförminskad styrka i Bäckefors. Nu är det åtta specialistmottagningar samt blodcentralen det handlar om.

Kommittén strider för Dalslands sjukhus

Den sista april stängde blodcentralen och labbet på Dalslands sjukhus. Det finns även förslag på att stänga åtta specialistmottagningar. Kommittén för Dalslands sjukhus ser med stor oro på utvecklingen. – Det är allvarligt så det förslår, säger ledamot Stig Johansson.

Kommittén för Dalslands Sjukhus konstaterar att nedmonteringen av dalslänningarnas sjukhus fortsätter.

I ett öppet brev till NU-sjukvårdens styrelse kritiseras stängningen av blodcentralen och labbet. Det innebär att provtagning och analysarbete upphörde sista april medan vanliga provtagningar som vårdcentralerna ägnar sig åt finns kvar.

– Vi har förgäves försökt få svar på vad man sparar på att lägga ned blodcentralen. Nu blir det en klar försämring för patienterna här uppe som får åka till Näl eller Uddevalla, säger Stig Johansson.

Resultatlöst

Kommittén har även skrivit ett öppet brev till hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland angående förslaget att stänga åtta specialistmottagningar på Dalslands sjukhus. Det handlar om mottagningar som ger cirka 25 läkardagar per månad med cirka 200 patienter som behandlas.

– Vi har tiggt, bett och hotat för att få reda vilka vinsterna blir men inte lyckats.

Underlaget för upphandlingen av specialisttjänsterna baseras på 2012 och kommittén är kritisk till att inte 2011 användes som underlag för rekrytering av specialistläkare, som var ett bättre år för Dalslands sjukhus ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Intresset var minst sagt svalt bland anbudsgivarna och endast ett anbud kom in.

– Om man vill skapa en permanent försämring för dalslänningarna var det rätt att basera upphandlingen på 2012, säger Stig Johansson syrligt.

"Olycklig"

Ewa Arvidsson (S) från Åmål är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland och hon tycker att stängningen av blodcentralen är olycklig.

– Sjukhusen säger att det är viktigt att ge blod men Nu-sjukvården tycks vara av en annan mening.

Hon konstaterar att det förs en intressant diskussion om blodbussar, liknande mammografi, men vad den utmynnar i vet hon inte.

Förslaget att stänga åtta specialistmottagningar uppger hon att en enig nämnd står bakom. Ewa Arvidsson berättar att det är svårt att få bemanningsläkare att åka till Bäckefors när det gäller specialistvård som sker mer sällan.

– Vi har tagit beslut vad vi vill utveckla och det måste vara ekonomiskt försvarbar vård som det finns behov av ofta. Viss vård kan vi tillhandahålla i närområdet och till viss del måste patienterna vara beredda att åka en bit.

Stig Johansson och de andra i kommittén är stridslystna.

– Det här är en viktig principfråga och vi ger oss inte så lätt.