Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vänersborgs kommun stämmer konsultföretaget WSP på 3,3 miljoner för bristande hantering i utförandet av sitt uppdrag vid bygget av Arena Vänersborg.

Kommunen stämmer konsultföretaget

Vänersborgs kommun stämmer via sitt ombud konsultföretaget WSP på 3,3 miljoner kronor. Kommunen ska också utreda om WSP gjort sig skyldigt till vårdslöshet i utförandet av sitt uppdrag, vilket kan leda till ytterligare stämningskrav.

Konsultföretaget WSP ansvarade bland annat för samordning, ekonomistyrning och tidsplanering vid bygget av Arena Vänersborg. Arenabygget blev som bekant mycket dyrare än beräknat och revisionsbyrån Pricewaterhouse Cooper fick i uppdrag av kommunen att utreda vad fördyrningen berodde på.

Viteskravet

I rapporten framgår ett antal brister i WSP:s projektledning som kommunen låtit advokatfirman Lindahl i Malmö utreda.

Vilket resulterar att kommunen ska kräva bolaget på minst 3,3 miljoner kronor för bristande ekonomihantering, bland annat ett uteblivet vite från en av entreprenörerna. Det missade viteskravet uppgår till 3 332 500 kronor.

– I rapporten, som visar att även kommunen har brustit i hanteringen av projektet, konstateras det att arbete inte utförts i tid och att WSP missat böteskrav på drygt 3,3 miljoner. Där finns ett juridiskt ansvar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars-Göran Ljunggren (S).
Och det kan komma mer.

Skadestånd

Enligt Allmänna Bestämmelser för Konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet, ABK 96, kan kommunen få ut maximalt fem miljoner i skadestånd av WSP. Om det visar sig att WSP gjort sig skyldig till grov aktsamhet, som advokatfirman hävdar, gäller inte det beloppstaket. Advokatfirman utreder därför vidare om det är möjligt för Vänersborgs kommun att kräva WSP på ytterligare skadestånd.

– Visar det sig att WSP gjort sig skyldig till grov vårdslöshet kan det handla om större belopp. Men jag vill inte spekulera i några summor, säger Ljunggren.

WSP har en annan syn på hanteringen och kommer att bestrida stämningen.

– Om den rättsliga prövningen visar att vi har fel så finner vi oss i det. Vi ser väldigt allvarligt på kritiken som riktats mot oss, det är tråkigt för alla parter, säger Siv Axelsson, personal- och informationsansvarig hos WSP.

Flera tvister

Samtidigt pågår flera tvister mot underleverantörer. Den 16 juni väntar muntlig framställning mellan Markbygg, som har krav på 12,5 miljoner i form av obetalda räkningar, och Vänersborgs kommun i tingsrätten.

– Det pågår utredningar därför har vi hållit inne med utbetalningar. Man kan vända på det och säga att kommunen föregår med gott exempel genom att inte nöja sig och tar strid och inte bara betalar, säger Ljunggren.