Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kompisar på N3:s caféscen

Det var inte första gången som "Mine to keep" (Helena Sundström) och "I'm Kingfisher" (Thomas Jonsson) delade scen. Och det märktes. Bägge levererade mycket av det som ser så enkelt ut men är så svårt.

Cafékvällen på N3 inleddes dock av August Svensson och en gitarr. Hans "Sång till Norge" skrevs dagen efter de ofattbara grymheterna i Oslo och på Utöya i somras, och den ideellt producerade singeln med samma namn såldes till förmån för uppbyggnadsarbetena på Utöya.

Helena Sundström tog över scenen med en relativt ny låt "Bird signs". Hennes röst och närvaro vandrade mellan eftertänksamhet och ett intensivt berättande. I låten "You and I" får rösten en tyngd och svärta som talar om att musik är på allvar. Bland de åtta låtar hon levererade fanns några som kommer att finnas med på det fullängdsalbum hon är i full gång med att spela in.

Thomas Jonsson, "I'm Kingfisher", är den värmländske skåningen som blivit jämförd med en storhet som Neil Young och som av brittiska The Times listats som en av dem som tagit den svenska popscenen vidare efter ABBA. Han har turnerat i stora delar av Europa och hans fjärde fullängdsalbum Arctic släpptes förra året.

Stående växelvis på tå och häl levererade han ett i högsta grad personligt och högklassigt framträdande. Med gitarrspelet i låtar som Avian och Willing Night Plants visade han att engelska tidningar vet vad de snackar om. Kul att se en artist som ser ut att njuta så hejdlöst av sina egna gitarrsolon.

Ett sextiotal besökare kunde se en kungsfiskare förvandlas till en örn på scenen.