Kopparstölderna längs med järnvägsspåret mellan Trollhättan och Göteborg kostar miljontals kronor.
Kopparstölderna längs med järnvägsspåret mellan Trollhättan och Göteborg kostar miljontals kronor.

Kopparstölderna fortsätter

Kopparstölderna fortsätter längs järnvägsbygget mellan Göteborg och Trollhättan. Kostnaderna är uppe i miljontals kronor – bara för materialet. – Skulle vi börja räkna på hur det drabbar samhället så vet jag inte vart summan skulle sluta, säger Bo Larsson på Trafikverket.

ANNONS
|

Bo Larsson är projektchef på Trafikverket och därmed också för Bana Väg Väst. Enligt honom nådde kopparstölderna toppen i somras då sträckan mellan Trollhättan – Göteborg hade påhälsning i stort sett varje natt.

– Under tio veckor hade vi stoppat all trafik för att kunna utföra de stora jobben på sträckan. Då hade vi påhälsning av koppartjuvar varje natt. Sedan vi började har stölderna kostat mellan fem och sju miljoner kronor, det är bara materialet, säger han.

Inte mest allvarligt

Kostnaden är dock inte det allvarligaste enligt honom utan att folk rör sig på spårområdet.

– Det är väldigt allvarligt. För det första kan de bli påkörda om de är ouppmärksamma. För det andra, om du klipper av en kabel samtidigt som ett tåg passerar kan kontaktledningsstolpen bli strömförande.

ANNONS

Någon exakt siffra över hur många stöldtillfällen det varit finns inte. Det är allt för många. Klart är ändå att de är hundratals.

– Problemet blir större ju närmare Göteborg vi kommer. Tyvärr är det så att stölderna drabbar tredje person som resenärer och godstrafik. Stölderna orsakar ju stora förseningar och därmed blir det större kostnader för samhället än bara själva kopparmaterialet.

Bevakas

I somras när det var som värst anlitade Trafikverket vakter.

– Vi har bevakning nu också men jag vill inte säga i vilken grad, säger Bo Larsson.

Det är inte bara järnvägen som drabbas av kopparstölder. Kyrkor brukar också vara utsatta men Vänersborgs församling har varit förskonade de senaste två åren enligt tekniska chefen Lasse Caban.

– Det har varit lugnt de sista åren. Senaste gången vi blev av med koppar var på Vassända-Naglums kyrka. Men tjuvarna kom inte över så mycket, det var några rör.

Återställer inte

I Trollhättan däremot fick tjuvarna med sig åskledarna på Lextorpskyrkan i början av året. Tidigare har även stuprör stulits.

– Hittills i år har kopparstölderna kostat 40 000 kronor för oss. Vi har helt enkelt slutat att sätta tillbaka koppar som blivit stulen på vissa ställen, säger Ulf Augustsson, fastighetschef i Trollhättans församling.

ANNONS

Istället används överdragen plåt som ser ut som koppar.

– De kan ju försöka sälja den. De är knappt värda någonting alls, säger Ulf Augustsson.

Som ett led i att förhindra kopparstölderna har Trollhättans församling dragit igång ett projekt för att gallra bort vegetation runt utvalda kyrkor.

– Runt Lextorps kyrka finns väldigt mycket träd och buskar som vi ska ta bort för att ingen ska kunna arbeta ostört på taket eller i kyrkan, säger Augustsson.

Samarbetar

Med start nästa vecka ska miljön runt kyrkan bli öppnare och ljusare.

Sedan tidigare jobbar församlingen i tätt samarbete med polisen och personalen brukar hålla uppsikt över misstänkta bilar.

– Vi brukar notera registreringsnumret och har en bra dialog med polisen. Sedan tidigare.

För polisen är det svårt att utreda stölderna.

– Som med alla brott är det bästa att vi tar dem på bar gärning. Men den senaste tiden har vi fokuserat på att kontrollera misstänka bilar och det har resulterat i ett antal gripanden där det funnits stöldgods i bilen, säger Jörgen Nygren, presstalesman på Vänersborgspolisen.

ANNONS