Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Krisen i centrum - så drabbas Trollhättan

Från 17 000 besökare per dag vid millennieskiftet till 7 800 besökare per dag i fjol. Så ser utvecklingen ut för Oden-varuhuset.

– Det är inte bara ett mått på Oden utan också på centrum i stort, uppger ägaren, Fastighets AB Balder.

TTELA skrev tidigare i veckan om Fastighetsägarnas enkät bland medlemmarna där Trollhättan generellt fick ett rätt bra betyg, men där synen på utvecklingen av centrum var negativ och där förtroendet för politikernas engagemang hade sjunkit. En viktig fastighetsägare i centrum är Fastighets AB Balder som äger Oden-varuhuset. De skickade nyligen in en skrivelse till kommunen där de yttrar sig över Coops ­planer på att bygga en större butik i kvarteret Kronhjorten, i Håjums industriområde.

En halvering

Fastighetsägaren tar upp sin oro över utvecklingen för Trollhättans centrum och redovisar hur besökssiffrorna till Oden sjunkit drastiskt på senare år. Från att ursprungligen haft 20 000 besökare per dag minskade kundtillströmningen i och med Överbys utbyggnad. Men ännu år 2000 hade Oden 17 000 besökare per dag. I fjol var man nere i 7 800 besökare per dag – mer än en halvering på ett drygt decennium. ”Dessa värden är inte bara ett mått på själva Oden utan också centrum i stort” skriver fastighetsägaren.

– Tanken var att volym­handeln skulle finnas i det externa köpcentret, alltså Överby, medan mysiga butiker skulle vara i centrum. Resultatet har blivit att de som driver butiker i centrum, varav många är jätteduktiga, har väldigt svårt att klara sig, säger Sharam Rahi, vice vd i Balder.

– Det finns sådana möjligheter, med Kungsgatan som kan utvecklas och ett torg som i dag mest är busshållplats och cykelparkering.

Han påpekar att Balder är ett större fastighetsbolag med ägande i många städer.

– Jag ser att städer som inte har fungerande centrum får svårt att utvecklas och dra till sig invånare. Det är inte så att handeln på andra håll i en kommun inte ska utvecklas, men samtidigt finns det en begränsning i hur många besökare det finns – om man har för många ”svampar” som växer upp på olika håll runtom i städer så blir det en negativ utveckling i stort.

”Tuggummifråga”

För just Odens del kan man vänta sig fler besökare när Systembolaget flyttar dit i vår.

Ansvarig politiker för byggnads- och trafikfrågor är Peter Andersson (S).

– Vi kan inte påverka var folk väljer att handla eller var butiker etablerar. Vi ansvarar för till exempel gatumiljön.

På frågan hur han ser på utvecklingen av Kungsgatan och torget säger han.

– Det är en ”tuggummifråga” där det är svårt att nå enighet. Och torget hänger också ihop med Drottninggatans utbyggnad.

Vad gör ni för att fastighetsägare ska vilja investera i centrum?

– Den frågan har jag faktiskt inte ställt mig. Vi ansvarar ju för utbyggnad av gatumiljön och att det är rent och snyggt.