Fantasy i verkligheten

Snart tar oknytten över Trollhättan. Rackartrollen i Villa Stranna stjäl våra strumpor och den otäcka Maran och doktor Marander vill stjäla våra drömmar. Men Marcus Olaussons "Drömverk" kan ställa allt tillrätta.

ANNONS
|

Marcus har snabbt etablerat sig som en populär författare i fantasygenren. Han har släppt tre böcker om världen han döpt till Serahema och en fjärde väntas bli klar under året.

– Det går VÄLDIGT bra och särskilt den tredje boken har fått jättefina recensioner, en skön och välbehövlig bekräftelse för mitt författarskap. Jag har dessutom blivit invald i Sveriges författarförbund, vilket verkligeninte är en självklarhet när man är utgiven på ett mindre förlag, säger han.

Men att både producera böcker i rasande fart och jobba heltid, samtidigt som man ska räcka till för resten av livet, har sitt pris. Det har han fått lära sig den hårda vägen i form av två perioder av sjukskrivning för utbrändhet.

ANNONS

Under den senaste, sommaren 2015, när Marcus mådde som allra sämst, kablades bilden på den drunknade flyktingpojken Alan ut över världen. Den berörde miljoner – inklusive Marcus i Norra Björke.

– Jag började gråta och det gör jag inte så ofta. Eftersom bilden dessutom var från en plats jag själv hade varit på, så blev det personligt på något sätt.

Händelsen blev starten för det som i dag heter Fantastikhjälpen och som är Marcus sätt att försöka bidra till välgörenhetsprojekt av olika slag. Eftersom han är författare låg det närmast till hands att skriva en bok – eller flera – och eftersom barns utsatthet är en fråga han brinner för, föll valet på att skriva en fantasyserie för barn och ungdomar.

– Det är en bok som har legat och skavt i mig i 10-15 år efter en dröm jag hade. Jag var i en annan värld, där jag hade en djurlik varelse med mig som beskyddare. När jag sedan vaknade upplevde jag att djuret följde med mig ut och fortsatte skydda mig.

Boken berättar om flyktingflickan Nahrina, som kommer hit till trakten och som via en skolkompis får en bok som plötsligt börjar kommunicera med henne. Sedan är äventyret i full gång.

ANNONS

Det visar sig att Nahrina har fått med sin hjälpande hit – men också den onda gamla dödsgudinnan Ereshkigal från Mesopotamien. Maran, som hon numera kallas, stjäl barnens drömmar och hittar en själsfrände i den vanliga världen i form av doktor Marander, som är drömforskare.

"Drömverk", som boken heter, utspelas i vad som i allra högsta grad är verkliga miljöer i Trollhättan med omnejd, men med lite twist och massor av mystik i olika former.

– Det bor oknytt i de gamla husen i Trollhättan. I Villa Stranna finns rackartrollen, som snor folks strumpor, Strömkarlen är ett orakel och på Slottsön bor drottning Vanadis, som är lite drottning över Trollhättan.

– Det finns också en parallellvärld till den vanliga världen. Asagudarna finns till exempel på Halleberg och på Hunneberg håller bland annat jättarna till.

För tillfället åker Marcus runt till olika platser för att ta miljöbilder, dessutom gör han noggrann research och läser på om varje plats och det som finns – eller fanns – där.

Målgruppen är barn i åldern 9-12 år. "Och barnsliga vuxna", lägger han till med ett leende.

"Drömverk" är första delen i vad som är tänkt som en serie fristående böcker.

– Varje bok kommer att handla om ett barn som ska övervinna svårigheter av olika slag, fortsätter Marcus och avslöjar att huvudpersonen i del 2 är en kille i Vargön som drabbas av leukemi.

ANNONS

Han har några sponsorer klara för projektet men letar fortfarande fler och när den första boken ska släppas vet han inte ännu.

– För att inte gå in i väggen igen har jag ingen specifik tidsplan, men jag hoppas det blir under 2017 eller 2018, säger han.

Klart är dock att det blir Läkare utan gränser som får överskottet när Fantastikhjälpens första insamlingsprojekt är avslutat.

Fakta: Fantastikhjälpen

Fantastikhjälpen är ett ideellt och helt opolitiskt initiativ i syfte att göra något för utsatta människor och då i synnerhet barn. En nyskriven barn- och ungdomsbok ska ges ut och överskottet av försäljningen ska gå till en välgörenhetsorganisation.

På fantastikhjalpen.se kan man läsa mer om projektet, följa hur arbetet fortskrider och även redan nu provläsa några kapitel ur boken "Drömverk".

Grundare och projektledare: Marcus Olausson

Övriga i projektet: Andreas Raninger (omslag och illustrationer), Anders Nyman (formgivning och bokproduktion), Pia Lerigon (redaktör och författarcoach), Katja Gilljam (lektör) och Päivi Sommarberg (korrekturläsare).

ANNONS