Ingvar Oldsberg är död

Folkkära tv-profilen Ingvar Oldsberg är död. Den legendariska programledaren blev 76 år gammal.
– Det känns som om jag haft en bror som gått bort, säger Björn Hellberg som arbetat i nästan 50 år med Oldsberg.

ANNONS
|

Den kända programledaren Ingvar Oldsberg är död. Den klassiska Göteborgsprofilen har i flera år dragits med olika hälsoproblem och så sent som i oktober 2021 tackade han nej till att medverka i Bingolottos jubileumsprogram av hälsoskäl.

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i ett uttalande.

Han efterlämnar sig barnen Viktoria, Staffan och Karolina.

”Som en bror som gått bort”

I många år utgjorde Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg ett radarpar både i ”På spåret” och andra tv-produktioner som ”Sverigeresan” i TV4. Hellberg berättar att han blev tagen av beskedet om Oldsbergs bortgång.

ANNONS

– Det känns som om jag haft en bror som gått bort. Vi har samarbetat i nästan 50 år, ända sedan 1973 när han intervjuade mig för Radio Hallands räkning, säger han.

Mötet i Halmstad i början av 70-talet slutade i en livslång vänskap, men började med en intervju som var tänkt att gå fort.

– Det skulle gå på 6-7 minuter, men jag tror att vi pratade i över en timma. Vi slutade aldrig prata och då föddes både vänskapen och yrkesbandet som bestod i över 40 år, säger Björn Hellberg.

Hur känns det att han är borta?

– I och med att jag vetat länge att han varit väldigt sjuk och svag så kommer det inte budet lika överraskande som om han varit frisk. Nu visste jag att han var illa däran, och jag hade mina farhågor. Jag har också haft kontakt med familjen, men det gör inte sorgen mindre.

Björn Hellberg berättar att han inte hört av sin vän på över ett år just eftersom han varit såpass sjuk och medtagen. Han minns framförallt Oldsbergs humor och rapphet.

– Jag kommer att sakna hans skojfriskhet, hans rapphet, hans humor och vårt samarbete. När man arbetat ihop så länge blir det som ett släktskap. Nu går mina och min fru Ingers tankar såklart till Ingvars familj. Hans käresta Maria och hans tre barn. Vi tänker på dem i den här stunden.

ANNONS

”Kunde vara lynnig”

Trots att de samarbetade i nästan 50 år hamnade Hellberg och Oldsberg aldrig i ett enda gräl.

– Visst kunde han vara lynnig, men han hade i grunden ett gott hjärta. Ingvar var väldigt slagfärdig och allmänbildad, speciellt inom de områden som låg honom varmt om hjärtat som historia, idrott och politik. Han kunde nappa på minsta lilla och associationerna skar genom luften som svärdsklingor och han fick ofta sista ordet när det var ett meningsutbyte av något slag.

Vad minns du mest av Ingvar Oldsberg?

– Jag minns honom framförallt från På spåret. Jag är väldigt tacksam att jag fick vara med Ingvar i programmet och vara med i olika roller. Jag började som tävlande i fyra omgångar och fick sedan vara med som domare. Sedan skrev vi ledtrådarna ihop och så småningom skrev vi sketcher som jag var med och spelade upp. Ingvar var rolig att arbeta med och jag kommer aldrig att glömma vårt samarbete.

Började som sportjournalist

Ingvar Oldsberg började sin bana som sportjournalist, men var framförallt känd som en av Göteborg och Sveriges mest folkkära tv-profiler. Han var programledare för ”På spåret” till 2009 och utsågs 2006 till Årets göteborgare.

På 2010-talet var Oldsberg engagerad i att bevara kranarna i Göteborgs hamn och betalade tillsammans med bland annat Ola Serneke, Stena Line och Volvo ett antal miljoner för kranarna, för att sedermera sälja tillbaka dem till Göteborgs stad för bara ett par kronor.

ANNONS

Uppvuxen i Mölnlycke

Ingvar Oldsberg växte upp i Mölnlycke. Sedan 1970-talet arbetade han för SVT i Göteborg och har medverkat i produktioner som ”Oss skojare emellan”, egna talkshowen ”Oldsberg - för närvarande”. Men mest känd är han från att tillsammans med Björn Hellberg varit programledare för ”På spåret” från starten 1987 till 2009 då Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över programledarskapet.

LÄS MER:Lasse Kronér: ”Det är en stor, stor förlust”

”Hade alla möjliga jobb”

I en intervju i GP har Ingvar Oldsberg berättat om hur han en gång upptäcktes och blev en av programledarna för ”Tipsextra” på 1970-talet.

– Jag hade alla möjliga jobb på den tiden för att finansiera mina studier. Men framför allt var jag vaktmästare på Ullevi. Där gick jag ner till spelargången i min blå overall och kommenterade matchen för mig själv. Folk i närheten tyckte ju jag var knäpp.

LÄS MER:Idrottssverige sörjer Ingvar Oldsberg

Men någon såg något hos den knäppe vaktmästaren: Oldsbergs chef. En chef som dessutom råkade bada bastu regelbundet med en viss Lars-Gunnar Björklund.

En Björklund som behövde folk till sitt nya projekt – ”Tipsextra”.

– Min chef berättade om en vaktmästare ”som var lite annorlunda, då han står och refererar matcherna för sig själv". Lars-Gunnar tyckte det lät intressant, berättade Oldsberg.

Han sökte jobbet tillsammans med 90 andra – och fick det.

ANNONS

LÄS MER:Ingvar Oldsberg: Karriären i bilder

2009 blev Ingvar Oldsberg också programledare för nylanseringen av SVT:s klassiska intervjuprogram ”Här är ditt liv”.

Både som tv-profil och göteborgare har Ingvar Oldsberg berört många. Han bodde i flera decennier på Vasaplatsen och mer eller mindre varenda göteborgare som sprungit på honom har en anekdot att berätta om hur han rabblat ledtrådar från ”På spåret” eller historier från sin livslånga karriär.

Han sörjs också av hela Fotbollsgöteborg, men kanske framförallt av laget i hans hjärta, IFK Göteborg, som också hyllar tv-legendaren i sociala medier.

Ingvar Oldsberg blev 76 år gammal.

ANNONS