Operan "Det går an" på Läckö slott håller sig nära Carl Jonas Love Almqvists ursprungliga text och tid. Pressbild.
Operan "Det går an" på Läckö slott håller sig nära Carl Jonas Love Almqvists ursprungliga text och tid. Pressbild.

Almqvist går fortfarande an

150 år efter sin död lyckas Carl Jonas Love Almqvist fortfarande beröra, men knappast uppröra lika mycket som under sin levnad. I år uppmärksammas han bland annat av Läckö slottsopera med "Det går an" som nyskriven opera.

ANNONS
|
- I de flesta operor ska den kvinnliga huvudrollen helst dö innan ridån går ner. Det är uppfriskande att arbeta med en opera där hon bara förklarar för människan hon förälskar sig i hur ett eventuellt gemensamt liv bör se ut. Ett slags lågmäld och enkel jämställdhetspolitisk sjunkbomb till opera, säger Linus Fellbom som regisserar uppsättningen.
Carl Jonas Love Almqvist ses i dag som en tidig feminist, inte minst på grund av "Det går an" från 1839 som var en uppgörelse med kvinnobilden. Huvudpersonen Sara vill inte gifta sig med sin kärlek Albert utan förklarar att hon vill leva i ett jämlikt förhållande utan vigsel och delad egendom. Romanen väckte stor uppmärksamhet och debaclet kring den bidrog till att han fick lämna sin tjänst som rektor vid ett lärosäte i Stockholm.
Rolig berättare
Men det var inte bara kvinnans ställning han propagerade för utan han ville också förändra kyrkan, familjen, fattigas levnadsförhållanden och införa rösträtt för alla.
- På flera sätt var han före sin tid både med sina moderna, radikala tankar och med sin moderna estetik som skiljde sig stort från de samtida romantikerna. Hans texter ansågs ospelbara på scen men i vår tid har de blivit en del av standardrepertoaren, säger Olof Holm, sekreterare i Almqvistsällskapet.
Olof Holm menar att Almqvist, liksom många andra, har hamnat i skuggan av August Strindbergs författarskap. Men att Almqvist till skillnad från Strindberg hade mer än ett fantastiskt språk, hans samhällsidéer var på riktigt.
- Han har tagit ställning i så många samhällsfrågor att han skulle kunna lyftas fram hur många gånger som helst i olika sammanhang. Men man får inte glömma bort att Almqvist är en oerhört rolig författare. Han har en god humor och många gånger vassa formuleringar, säger Olof Holm.
Relevant i dag
Musiken till "Det går an" på Läckö slott är skriven av Daniel Fjellström och librettot av Maria Sundqvist, konstnärlig ledare på Operaverkstan, Malmö opera. I år sätter Operaverkstan även upp Almqvist-verket "Drottningens juvelsmycke" och "Törnrosens teater", en skolföreställning med utgångspunkt i "Törnrosens bok".
- Det är en njutning att jobba med hans språk, hans poesi. Men också hans innehåll, att det präglas av ett patos. Han är poet, pedagog och polemiker i ett. Hans tankar om hur man bygger ett samhälle är i allra högsta grad relevanta när vi står inför de utmaningar vi gör i dag, säger Maria Sundqvist.
Fakta: Carl Jonas Love Almqvist
 • Föddes i Stockholm 1793
 • Förutom författare var han även en radikal journalist för Aftonbladet och komponerade pianomusik och tonsatta dikter.
 • Bland hans mest kända verk finns "Det går an", "Drottningens juvelsmycke", "Törnrosens bok" och "Amorina".
 • 1851 flydde han landet anklagad för mordförsök och svindleri. Om de anklagelserna var sanna vet man inte än i dag. Han levde 14 år i USA och återvände sedan till Europa, men aldrig till Sverige.
 • 1866 avled han utfattig i Bremen.
 • Källa: Nationalencyklopedin och Almqvistsällskapet
 • Fakta: Almqvist 150 år
  I år är det 150 år sedan Carl Jonas Love Almqvist avled. Det uppmärksammas på många olika sätt runtom i landet. Här är ett urval:
  9/7
  Premiär för operan "Det går an" på Läckö slott. Ett samarbete mellan Operaverkstan och Läckö slott. Föreställningen sänds även i Sveriges Radio P2 senare under sommaren.
  19/7 och 23/7
  Föreställningen "Kärlek är", Parkteatern Stockholm.
  Hela sommaren
  Utställning på Marabouparken i Sundbyberg. "Almqvist som inspiratör i konsten", skisser och illustrationer av Hilding Linnqvist.
  22/9
  Bok & bibliotek, Göteborg. Seminariet "Den obekväme journalisten Almqvist" med Johan Svedjedal och Ingrid Elam, samt Kerstin Brunnberg som moderator. Irene Lindh läser.
  November
  "Almqvist och musiken", Nordiska museet Stockholm. Releasekonsert med Mats Persson som släpper sitt album med Almqvists samtliga pianokompositioner.
  26/11
  Minnesåret avslutas med litterär och musikalisk salong, en teaterföreställning och Almqvistmusik i Börssalen, Stockholm.
  Källa: Almqvistsällskapet
  ANNONS