Författaren Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Arkivbild.
Författaren Tua Forsström blir ny ledamot i Svenska Akademien. Arkivbild.

Anders Olsson: Hon är en fantastisk lyriker

Den finlandssvenska poeten Tua Forsström ersätter Katarina Frostenson på stol nummer 18.

ANNONS
|

Tua Forsström, 71, växte upp i västra Nyland, i en svenskspråkig bygd men bor i dag i Helsingfors. Hon är mest känd som lyriker även om hon också har skrivit bland annat dramatik och samarbetat med nordiska tonsättare.

- Hon har varit med länge, hon är född 1947. Men hon är väldigt aktiv och gav ut en fantastisk diktsamling förra året, "Anteckningar", så hon är i hög grad en produktiv lyriker, säger Anders Olsson.

ANNONS

"Mot meningslösheten"

När Tua Forsström 1992 nominerades till Augustpriset för diktsamlingen "Parkerna" beskrev juryn hennes lyrik som "en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet". När hon fick De Nios stora litteraturpris pris var det, bland annat, för sin förmåga att härbärgera starka känslor utan att banalisera.

2015 dog Tua Forsströms barnbarn i leukemi. Till flickans minne instiftade Forsström tillsammans med sin dotter ett nytt pris i barn- och ungdomslitteratur, Vanessapriset.

Hennes tolfte och senaste diktsamling, "Anteckningar" kom 2018 och handlar om sorg, något som hon skrivit om även tidigare. Den här gången vände hon sig direkt till en död liten flicka i en diktsamling som beskrevs som "akut drabbande om en ofattbar förlust" av kritikern Therese Eriksson i Svenska Dagbladet.

Presidenten informerad

Tua Forsström valdes in i Akademien redan förra veckan. Eftersom hon är finsk medborgare har både kungen och Finlands president informerats vilket inte har kunnat ske förrän nu, berättar Anders Olsson som inte ser någon nackdel med att välja in en finlandssvensk författare.

- Det är språket som är det viktigaste i litteraturen, det svenska språket. Och hon är en sådan fantastisk lyriker. Vi gör inte den skillnaden, det är inte medborgarskapet som är avgörande här.

ANNONS

TT: Om elaka tungor säger att det har varit svårt för er att rekrytera nya ledamöter här i Sverige, ligger det någon sanning i det?

- Nej, det kan jag inte säga att det har legat någon sanning i. Vi har ändå gjort ganska få försök och det har i stort sett varit lyckosamt.

Prioriterar kvinnor

Akademien fortsätter att prioritera inval av kvinnliga ledamöter, enligt Anders Olsson.

- Vi måste stärka den kvinnliga representationen. Det har jag sagt flera gånger och det står jag fast vid.

Tua Forsström väntas tillträda vid den årliga högtidssammankomsten den 20 december och tills dess hoppas Anders Olsson att fler inval ska ha ägt rum. Han tycker att Akademien står på en stabilare grund nu jämfört med för några månader sedan.

- Det har känts som att vi är har varit på väg åt rätt håll ganska länge nu. Jag har stor tillförsikt inför framtiden. Jag vill helst inte tala om någon kris längre heller utan vi har kommit över de värsta problemen just nu.

ANNONS
TT

Fakta: Tua Forsström

Född: 1947 i finska Borgå, uppvuxen i västra Nyland.

Bor: I Helsingfors.

Bakgrund: Jobbade 1972 till 1992 som förlagsredaktör, har därefter varit författare på heltid.

Böcker: Debuterade 1972 med diktsamlingen "En dikt om kärlek och annat" och är mest känd som lyriker. Hon har skrivit tolv diktsamlingar varav den senaste "Anteckningar" kom i fjol.

Priser: Är sin generations mest prisbelönta finländska poet och har bland annat tagit emot Nordiska rådets litteraturpris, Edith Södergran-priset, Svenska Akademiens Finlandspris, Gerard Bonniers lyrikpris, Svenska Akademiens Bellmanpris, De Nios stora litteraturpris och Werner Aspenström-priset.

ANNONS