Anna Jansson har börjat skriva på en ny serie deckare, den första boken i serien ges ut i september. Pressbild.
Anna Jansson har börjat skriva på en ny serie deckare, den första boken i serien ges ut i september. Pressbild.

Anna Jansson skriver ny deckarserie

Visby och kriminalkommissarie Maria Wern – det är vad de flesta förknippar med henne. Men snart är det dags att byta fokus till Örebro och den sörjande polisen Kristoffer Bark. I höst går startskottet för en helt ny deckarserie av Anna Jansson.

ANNONS
|

Det är 19 år sedan den första Maria Wern-boken gavs ut och just nu finns bok nummer 20 i serien i bokhandeln. Många läsare har fastnat för den skickliga polisen i Visby som kämpar med att få familjelivet att gå ihop med det krävande yrket – och minst lika många tittare har sett Eva Röses gestaltning av Maria Wern i tv.

Men nu satsar Anna Jansson på ett nytt spår. I september ger hon ut boken "Dotter saknad", som är den första i en ny serie deckare. Där är handlingen flyttad till Örebro och huvudpersonen en helt annan.

ANNONS

- Det var helt oemotståndligt att skriva om honom. Det är så med karaktärerna, de kräver uppmärksamhet, till slut får man bara ge upp, säger hon.

Letar efter försvunna dottern

Det är Kristoffer Bark hon talar om – kriminalinspektör i Örebro. Han står i centrum för serien som fått den dubbeltydiga titeln "Bergslagens blå", ett namn som syftar på polisen, men också på en osedvanligt härdig vindruva som klarar att växa även i Bergslagen. Och Kristoffer Bark har fått stå ut med en hel del.

Han letar efter sin dotter som försvann på sin egen möhippa. Sitt eget liv har han pausat, relationen till hustrun har gått i kras, det sociala livet är en katastrof.

- Kristoffer har ett helt annat mörker i sig än Maria. Han har episoder då han drabbas av en oresonlig vrede. Till slut skickar polisledningen i Örebro honom till en psykolog, om han vill vara kvar som polis måste han skaffa sig impulskontroll.

ANNONS

Arbetade som sjuksköterska

Anna Jansson är själv född i Visby, men bor sedan lång tid tillbaka i Örebro där hon under 25 års tid arbetade som sjuksköterska – innan hon bestämde sig för att satsa fullt ut på skrivandet.

TT: Det har ju blivit vanligt med deckarvandringar – tror du att det kommer att arrangeras sådana även i Kristoffer Barks fotspår i Örebro?

- Det kan tänkas. På Gotland har jag haft guidade turer och bussutfärder i Maria Werns fotspår där jag visar de ställen där jag har mördat. Jag brukar börja med att säga att jag har dödat 73 personer på Gotland, hur vågar ni sätta er på samma buss?

Men den nya serien innebär inte slutet för böckerna om Maria Wern.

- Hon ger inte tappt så lätt hon heller så jag kommer att skriva serierna parallellt precis som jag har gjort tidigare, när jag har skrivit deckare parallellt med feelgood och barnböcker.

ANNONS

TT: Hur orkar du hålla i gång?

- Jag gör en bok i taget. Men det är landstingstempo skulle jag säga, det var ungefär den här hastigheten man har i vården. Då hinner jag ändå dricka varmt kaffe när jag skriver och gå på toa.

TT

Fakta: Anna Jansson

Född: 1958 i Visby.

Bor: I Örebro.

Bakgrund: Arbetade som sjuksköterska i många år även sedan hon debuterat som författare. Hennes första bok "Stum sitter guden" kom 2000 och har följts av ett stort antal sedan dess. Det är framför allt böckerna om kriminalinspektör Maria Wern som har gjort henne känd. De har också blivit tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen.

Skriver också: Feelgood om den varmhjärtade hårfrisörskan Angelika Lagermark och en barnboksserie om Maria Werns son Emil.

Aktuell med: "Dotter saknad" som ges ut i september. Boken är också TT:s sommarföljetong.

ANNONS