"Aretha hade en jordbävningskraft i sin röst"

Souldrottningen Aretha Franklin hyllas i hela världen efter sin död. Hennes betydelse inom, och även utanför musiken, har varit enorm.

ANNONS

Aretha Franklin har inte enbart betytt enormt mycket för musiken utan också för hela den amerikanska medborgarrättsrörelsen, enligt Fredrik Strage.

- Hon var en uttalad politisk artist, och hennes låtar blev soundtracket till jämlikhetskampen under 1960-talet. Man skulle kunna påstå att "Respect" är en av de viktigaste soullåtarna någonsin.

Men främst kommer Aretha Franklin bli ihågkommen som en av de riktigt stora innovatörerna inom svart musiktradition, anser Strage.

ANNONS

- Det finns inga vokalister som verkar i den genren som inte påverkats av henne. Hon hade en jordbävningskraft i sin röst som förmodligen delvis berodde på att hon inte hade det så lätt när hon växte upp. Hennes röst lät väldigt erfaren även då hon var ung.

Höll mig flytande

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillhör dem som berörts av Franklins musik.

"För en liten brun flicka mitt i Småland, som ofta höll sig flytande men ibland föll ner i svarta hål av ensamhet och ofrivilligt utanförskap, gjorde hon h e l a skillnaden. Den där avgörande skillnaden. Till hennes 'Think' har jag så många gånger gråtit av sorg, andra gånger gråtit mig stark, starkare, starkast", skriver hon på Instagram.

Aretha Franklin har inspirerat otaliga efterföljare, som Whitney Houston och Beyoncé. Svenska Lisa Nilsson skriver i Dagens N yheter att Franklin gav henne en helt ny mening.

"Det går inte att omfatta hur mycket hon har betytt för mig: gospel-gudinnan, musikern, förebilden, soulens urmoder och vid det här laget dess mångfaldigt okrönta drottning. Detta tidlösa kraftpaket som aldrig låtit sig påverkas av epokers ideal, kvinnosyn eller trender. Ett musikaliskt lokomotiv som okuvligt drivit fram av egen kraft, så att man aldrig tvekat på att hon rest under gudars beskydd", skriver hon.

ANNONS

På sociala medier hyllas Aretha Franklin av artister från hela världen – däribland Paul McCartney:

"Hon kommer att vara saknad men minnet av hennes storhet som musiker och människa kommer att leva för alltid", skriver han på Twitter.

Även artister och skådespelare som Elton John, Annie Lennox, Liam Gallagher, Jamie Lee Curtis och Mia Farrow hyllar Franklin och hennes röst – liksom politiker som Donald Trump, Hillary Clinton och Jeremy Corbyn.

Mörker och ängslighet

Enligt Pierre Hellqvist på musiktidningen Sonic var och är alla soulsångare influerade av Aretha Franklin.

- Hon var en av de sista riktigt stora soulartisterna från de gyllene åren under 1950- och 60-talen. Alla de andra, James Brown, Ray Charles, de har gått bort en efter en, säger han.

Han säger att det som karaktäriserade Franklin var att hon var en väldigt privat människa som släppte få människor in på livet.

- Men jag tror att om man lyssnar på henne sång och musik, så förstår man att det egentligen inte finns så mycket att tillägga. För i hennes musik finns ett sådant mörker och en sådan ängslighet som är så jäkla tungt på något sätt.

ANNONS

Musikjournalisten Stefan Wermelin säger att Franklin "på något sätt alltid har funnits".

- Inom vår genre, rocken som kom på 1950-talet och framöver, så är hon kanske den absolut största sångerskan, säger han.

- Det handlade om själva uttrycket. Det finns massor med folk som kan sjunga, men hon hade förmågan att kunna hålla igen och bara ta i på vissa ställen.

TT
ANNONS