Den förmodade Caravaggio-målningen visades upp i Paris tidigare i juni.
Den förmodade Caravaggio-målningen visades upp i Paris tidigare i juni.

Återfunnen Caravaggio såld innan auktion

En målning som tros vara gjord av den italienske renässansmästaren Caravaggio har sålts till en anonym köpare – två dagar innan den skulle säljas på auktion.

ANNONS
|

Målningen "Judith and Holofernes" hittades under en madrass på en vind i den franska staden Toulouse år 2014. Den tros vara målad av Caravaggio år 1606 och påminner om hans målning "Judith beheading Holofernes" från 1598.

Flera italienska konstexperter har tvivlat på detta och menar att den troligen är gjord av den flamländske konstnären Louis Finson, men deras franske kollega Eric Turquin är säker på att tavlan verklien är ett förlorat mästerverk av Caravaggio.

- Det är inte bara en Caravaggio, av alla Caravaggios som vi känner till är det här en av de bästa, har han tidigare sagt till AFP.

ANNONS

Turquin, som är frankrikes ledande expert på de gamla mästarnas målningar, har värderat tavlan till mellan 100 och 150 miljoner euro.

Två dagar innan verket skulle gå under klubban i Toulouse sålde det dock till en utländsk köpare, enligt auktionshuset.

Hur mycket målningen inbringade eller vem köparen är får de inte avslöja då man ingått ett sekretessavtal. Men köparen uppges ha nära kopplingar till ett större museum, vilket är skälet till att säljarna accepterade budet.

Målningen kommer även att lämna Frankrike, enligt auktionshuset. När verket återfanns 2014 belades det med exportförbud, men detta hävdes i november 2018.

TT-AFP

ANNONS