Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Arkivbild.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Arkivbild.

Bah Kuhnke efter uppropet: "Helt sjukt"

Efter uppropet i Svenska Dagbladet säger nu kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT att hon ska kalla till sig chefer för Dramaten, Riksteatern och Kungliga Operan.

ANNONS

- Det första jag kommer att göra i morgon bitti är att kalla till mig cheferna för Dramaten och operan men också Riksteatern, för att av dem få höra dels vad de har gjort under de senaste veckorna, dels vad de tänker göra. Därför att den tystnadskultur som uppenbarligen råder, och som skapar förutsättningar för att det här bara fortsätter och fortsätter, den har ju ledningen ett stort ansvar för. Vi måste nu gå från en hashtagg till konkret förändring, säger Alice Bah Kuhnke i SVT Aktuellt.

ANNONS

Fler än 400 skådespelare står bakom uppropet, där det även har framkommit anonyma berättelser om grova kränkningar och sexuella övergrepp inom teater- och filmbranschen. Alice Bah Kuhnke kräver att cheferna berättar hur planen ser ut.

- Hur ska de komma tillrätta med sina problem på sina scener? Hur ska de komma tillrätta med alla de frilansare, alla de utsatta, alla de som inte vågar berätta eller till och med de som har berättat men ändå har ledningen inte agerat. Det är helt sjukt att det här bara fortgår, säger hon till SVT.

TT
ANNONS