Författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström kommer till Bokdagar i Dalsland. Arkivbild.
Författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström kommer till Bokdagar i Dalsland. Arkivbild.

Bokdagar med Bamse och Ranelid

När litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland anordnas för 16:e gången är det med ett varierat program och flera stora namn som Ebba Witt-Brattström och Björn Ranelid. De satsar även extra på barnen och firar seriefiguren Bamse som fyller 50 år.

ANNONS
|
Första gången Bokdagar i Dalsland arrangerades kom omkring 500 personer, vilket var en positiv överraskning för arrangörerna Dalslands litteraturförening. Numera lockar litteraturfestivalen i Kulturmagasinet i Åmål omkring 4000 personer varje år, och flera stora författare som berättar och samtalar på scen, signerar böcker och rör sig bland besökarna.
- Miljön betyder mycket. Här är det vackert och lugnt, och man kan lyssna på författarsamtalen i lugn och ro. Publikens möten med författarna är också stimulerande. Författarna går runt bland besökarna och kanske slår de sig ned på en bänk och pratar med någon. Det är speciellt, säger Anita K Alexanderson, huvudansvarig och en av grundarna av Bokdagar i Dalsland.
Återvändare
Bland årets författare finns Ebba Witt-Brattström vars senaste roman "Århundradets kärlekskrig" väckte stor uppmärksamhet och mycket känslor när den gavs ut i våras. En annan är Hans Rosenfeldt som skrivit manus till succéserien "Bron" och nu senast Netflix-serien "Marcella". Andra programpunkter är författaren och journalisten Josefin Olevik som skrivit om att skaffa barn på egen hand, samt Qaisar Mahmood som är aktuell med sin andra bok "Halva liv".
Vissa av författarna har deltagit på Bokdagar i Dalsland flera gånger, däribland Björn Ranelid, Helena von Zweigbergk och Mustafa Can.
- Folk får önska vilka de vill att vi ska bjuda in och när någon författare har varit här och lärt känna publiken vill många att de ska komma tillbaka. Det är jättekul att författarna vill återvända.
Pris till uppläsare
Men det som sticker ut mest i år är kanske att Barnens Bokdagar får ta större plats, med ett eget, genomarbetat program som ska locka yngre besökare och deras föräldrar.
- I år har Barnens Bokdagar blivit ett eget arrangemang med tydlig form och vi firar bland annat att Bamse fyller 50 år. Det väcker säkert minnen över generationer.
Varje år delas också "Dalslands Sparbanks Litteraturpris" ut. I år går det för första gången till en uppläsare, Torsten Wahlund, som har läst in hundratals ljudböcker.
- Uppläsare är en otroligt viktig grupp som gör mycket för litteraturen, men inte alltid uppmärksammas. Många hinner inte läsa böcker i dag men lyssnar i stället och Torsten är en bidragande faktor till att det är behagligt.
Fakta: Bokdagar i Dalsland
Fakta: Sex andra litteraturfester
Louisiana literature, Louisiana konstmuseum Danmark, 18–21/8
Sigtuna litteraturfestival, 26-28/8
Bokmässan, Göteborg, 22–25/9
Stockholm literature, Moderna museet, 28–30 /10
Smålands litteraturfestival, Jönköping och Värnamo, 4–5/2 2017
Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, 16–18/3 2017
ANNONS