Andreas Öhman pendlar mellan Hollywood och Stockholm för tillfället. ”Lustigt nog har jag fått fler jobb här hemma i Sverige sedan jag flyttade till Hollywood”, säger han. Pressbild.
Andreas Öhman pendlar mellan Hollywood och Stockholm för tillfället. ”Lustigt nog har jag fått fler jobb här hemma i Sverige sedan jag flyttade till Hollywood”, säger han. Pressbild.

"Den oändliga historien" i radio

Fantasyklassikern "Den oändliga historien" ska sändas som radioteater i sommar. För regin av den moderiserade radioversionen står filmregissören Andreas Öhman som flög hem från Hollywood för att spela in den.

ANNONS
|

När han först fick frågan om han ville göra radiodrama av "Den oändliga historien" tvekade han lite. Dels eftersom han aldrig tänkt tanken att arbeta med enbart ljud förut, dels för att han kände en viss tveksamhet inför radiomediets ställning i dag.

- Men det var det som peppade mig också. Att få chansen att utmana mig själv samtidigt som jag förhoppningsvis kan bidra med en annan syn på ljudläggning från filmsidan. Jag älskar den här berättelsen, stora äventyr och larger than life-historier. Så det är fantastiskt att få ta ut svängarna i det här, säger Andreas Öhman.

ANNONS

Flyr in i fantasin

Tillsammans med producenten och manusförfattarna har han arbetat fram en mer modern version av Michael Endes äventyrsbok från 1979 om Bastian som förlorar sin mamma i en bilolycka och flyr in i fantasins värld.

Flera av karaktärerna som i originalet är män är nu kvinnor i stället. Huvudrollerna Bastian och hans spegelkaraktär Atreyu görs av 13-åriga Leon Pålsson Sälling (Birk i Ghiblis "Ronja Rövardotter") och 11-åriga Lilja Östervall Lyngbrant (Tea i fjolårets julkalender "Månsaråttan"). Den som för berättelsen framåt är Jonas Karlsson som även spelar Bastians pappa. Bokens läsare kommer att känna igen sig, men det har samtidigt varit viktigt för teamet att göra sin egen version.

- Boken är oändlig på många sätt och bitvis väldigt mörk. Vi har valt att fokusera mycket på hur det är att växa upp utan en mamma, hur det gör att man flyr någonstans men sedan ändå kanske kan hämta kraft i din pappa som ändå finns kvar.

Svettigt i Hollywood

Det är bråda dagar för Andreas Öhman nu. Sedan förra hösten har han bott halvtid i Stockholm och halvtid i Hollywood. Han åkte dit första gången 2011 för att göra en amerikansk version av hans succéfilm "I rymden finns inga känslor". Det är fortfarande inte säkert att det blir av men arbetet skrider sakta framåt. I Los Angeles krävs tålamod och många bollar i luften samtidigt.

ANNONS

- Det är lätt att tro att allt ska bli fantastiskt i Los Angeles för många lovar det där. I Sverige är det tvärtom, här är alla negativa tills man har bevisat motsatsen. Det är skönt att få både och.

Har fullt upp

Knepet är att ha många bollar i luften så att någon trillar in, förklarar Andreas Öhman. Just nu skriver han på en postapokalyptisk tv-serie med en amerikansk producent, arbetar med amerikaniseringen av "I rymden finns inga känslor" och söker finansiering till en dramakomedi med Bianca Kronlöf i huvudrollen som han precis har skrivit klart manus till.

- Nu har jag gjort tre indiedramer så det känns jättekul att komma tillbaka till mina komedirötter.

Och framöver vill han göra mer radiodrama.

- Jag är sugen på att skriva något som är tänkt som radiodrama från början. Jag älskar att vända på format och tänker mycket så när jag gör film också. Hur kan man göra den optimala historien för radio? Vi får se.

ANNONS

Fakta: Den oändliga historien

 • Ett radiodrama i åtta delar baserad på ”Den oändliga historien” av Michael Ende.
 • Regi av Andreas Öhman.
 • Manus: Daniel Karlsson och Pia Gradvall.
 • Producent: Frida Derwinger.
 • Medverkande: Lilja Östervall Lyngbrant, Leon Pålsson Sälling, Jonas Karlsson, Rikard Wolff, Shima Niavarani, Kodjo Akolor, Happy Jankell, Mattias Fransson mfl.
 • Sänds i Sveriges Radio P4 med start den 10 juli och som podd i Sveriges Radio Play. Den kommer även att sändas i P1 längre fram.
 • Fakta: Andreas Öhman

 • Gör: Regissör och manusförfattare
 • Bor: Stockholm och Los Angeles
 • Ålder: 31
 • Aktuell: Med radiodramat ”Den oändliga historien”
 • Bakgrund: Studier i filmvetenskap vi Stockholms universitet. Arbetat många år med kortfilmer, reklamfilmer och musikvideor. Långfilmsdebuterade 2010 med ”I rymden finns inga känslor” som nominerades till flera Guldbaggar och var Sveriges Oscarsbidrag 2011. Därefter har han gjort filmerna ”Bitchkram” (2012), ”Remake” (2014) och ”Odödliga” (2015).
 • ANNONS