Festivalpepp inför första dagen på Way out West utanför entrén med Jasmine Sandström 23 Umeå, Miriam Bengtsson 23 år Stockholm och Rafael Escriche Belkaid 23 år Stockholm.
Festivalpepp inför första dagen på Way out West utanför entrén med Jasmine Sandström 23 Umeå, Miriam Bengtsson 23 år Stockholm och Rafael Escriche Belkaid 23 år Stockholm.

"Det är typ ren kärlek"

Way Out West har dragit igång i Slottsskogen i Göteborg och festivalbesökare från olika läger är överens om att programmets bredd lockar när de största dragplåstren saknas.

ANNONS

- Det är typ ren kärlek för att vi alla har samma gemenskap, säger Rafael Escriche Belkaid, 23 år från Stockholm.

Han sitter i solen utanför entrén tillsammans med Jasmine Sandström, 23 år från Umeå och Miriam Bengtson, 23 år från Stockholm.

- Även om vi inte skulle prata med varandra annars så kan vi krama om varandra inne i publiken bara för att vi tycker om samma låt och vi båda förstår det språket, fortsätter Rafael.

ANNONS

"Här för upplevelsen"

Han ser mest fram emot Detroitrapparen Danny Brown, dragplåstret Frank Ocean och dansproducenten Flume.

- Jag är nog mest bara här för upplevelsen, säger Miriam, men betonar att hon inte vill missa Major Lazer eller det danska stjärnskottet Mø.

Jasmine Sandström längtar efter den australienska singer–songwritern Tash Sultana och de hajpade hiphopakterna Young MA och Young Thug.

- Jag har bara varit här tre år men varje år så upptäcker man någon ny artist. Det är fett, säger Jasmin.

TT: Är det här festivalens starkaste lineup någonsin, som arrangörerna säger?

- Jag är sjukt ledsen att Chance the Rapper inte kunde vara här, säger Rafael. Det hade varit deras bästa lineup någonsin.

ANNONS

Hela gänget håller också med varandra om att året med Prince och Kanye West 2011 är svårslaget.

Indierock och veganmat

Under ett träd i skuggan sitter Matilda Wiezell, 26 år från Stockholm och käkar en ärtbiff tillsammans med Maria Leck 25, från Mockfjärd och Niclas Edhenholm, 24 från Stockholm. Trots det hiphopspäckade programmet har de mest kommit för indierocken och den veganska maten.

TT: Vad vill ni absolut inte missa?

- Feist. Det var det som vägde över till att jag köpte biljetten, säger Maria Leck, som också ser fram emot det stökiga indierockbandet Big Thief från New York som spelar på sidosektionen Stay Out West,

- Sen att få vara i Göteborg är ju jävligt coolt. Det är en bra anledning att vara här, säger Niclas Edhenholm som också spelar i rocktrion Factory Brains men besöker Way Out West som första festival i rollen som besökare. Han vill helst se Ryan Adam och The Shins.

ANNONS

- Det enda de hade kunnat lägga till är Father John Misty, säger Maria Leck och får medhåll av Matilda Wiezell, som längtar mest efter Angel Olsen och veteranindiebandet Pixies.

TT
Fakta: Way Out West

Way Out West började 2007 i Slottsskogen i Göteborg och kombinerar de stora scenerna med mindre klubbspelningar inne i staden.

2016 hade man 33000 besökare och enligt arrangörerna har det rekordet slagits 2017.

Höjdpunkter i programmet 2017:

Torsdag 10/8: Migos, The Shins, Frank Ocean, Young MA

Fredag 11/8: Major Lazer, Vince Staples, The XX, Feist

Lördag 12/8: The Blaze, Lana Del Rey, Band of Horses.

Festivalen har även ett ambitiöst filmprogram. I år med titlar som "The square" och "City of ghosts".

ANNONS