Anders Widmark har skrivit musik och manus till "A music story", som går upp på svenska biografer den 14 juni.
Anders Widmark har skrivit musik och manus till "A music story", som går upp på svenska biografer den 14 juni.

"Filmen ligger omedvetet rätt i tiden".

Svenska musikfilmer växer inte på träd, men i år går inte mindre än tre upp på bio. Först ut är "A music story" med Helen Sjöholm och Claes Malmberg.

ANNONS
|

- Vi ligger tydligen omedvetet rätt i tiden, säger pianisten och låtskrivaren Anders Widmark, som har skrivit manus.

Själv beskriver han filmen som en "musikalisk feelgoodfilm för familjer och musikintresserade".

Handlingen kretsar kring 11-åriga Moa, spelad av Victoria Rönnefall, som drömmer om att jobba med musik som sin pappa, spelad av Anders Widmark själv. När pappan får sparken från sitt jobb som kapellmästare för ett plojigt tv-program väljer dottern att styra upp familjeskutan på egen hand, och anmäler sig i smyg till en låtskrivartävling för barn.

ANNONS

"Världens längsta musikvideo"

Handlingen berättas till stor del med hjälp av musikaliska nummer.

- Man skulle nästan kunna beskriva filmen som världens längsta musikvideo. Dramat ackompanjerar musiken, snarare än tvärtom, säger Widmark.

I rollerna syns bland andra Helen Sjöholm, Claes Malmberg, Jan Malmsjö och Ace Wilder.

Att Anders Widmark själv har en stor roll i filmen, samtidigt som han har varit med och skrivit manus med stöd av medregissören Anna Maria Joakimsdottir Hutri, är en slump snarare än ett narcissistiskt drag, menar han.

- Jag är ärligt talat något av en ofrivillig skådespelare. Egentligen ville jag ha en mindre roll som pianist utan repliker, men min roll växte in i filmen och efter samtal med Anna Maria landade det i att jag fick spela pappan, säger han.

Trendig filmgenre

Filmen är inte den enda på musiktemat att gå upp på svenska biografer inom en snar framtid. Senare i år har musikalkomedin "En del av mitt hjärta", baserad på Tomas Ledins låtar, premiär. Så även långfilmen "Jag kommer hem igen till jul" med Peter Jöback.

ANNONS

- Vi började arbeta med filmen 2016 och då trodde jag, något naivt kanske, att det skulle ta ett år. Att den har premiär samma år som andra svenska filmer på samma tema är en slump. Men om jag lyckats med bedriften att vara trendig så glädjer det mig bara, som den konsertpianist och jazzmusiker jag är. Det är inte ofta man får vara det, säger Anders Widmark.

TT: I filmen är pappan inledningsvis skeptisk till dotterns dröm om att bli popstjärna och till att medverka i musiktävlingar. En känga till dagens musikindustri?

- Visst finns det ett politiskt inslag i filmen. Artister i dag får lägga stort fokus på att synas i sociala medier och kränga ölsorter, och blir utbrända på grund av saker som ligger utanför det de egentligen vill fokusera på – att skapa musik. Men i filmen berättas det på ett underhållande sätt. Det är trots allt en feelgoodfilm.

ANNONS

"A music story" har premiär på bio den 14 juni, och kommer senare att visas i SVT. En scenversion är också aktuell, enligt Widmark.

- Det kommer förmodligen att bli en föreställning också, men först om ett par år, säger han.

TT

Fakta: Anders Widmark

Född 1963 i Uppsala. Är en svensk jazzmusiker, kompositör och pianist. Efter avslutad utbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i mitten av 1980-talet har han släppt elva skivor.

Under karriären har han bland annat gjort musik med Louise Hoffsten och Helen Sjöholm, och vunnit två Grammisar.

2005 var han programledare för tv-programmet "Album" i SVT.

Började som ung göra stumfilmer som han ackompanjerade med musik. Har tidigare gjort kortare musikfilmer, men är nu aktuell med sin första långfilm "A music story", som går upp på svenska biografer den 14 juni.

ANNONS