Asterix, Obelix och Miraculix ger sig av för att söka en ny druid i "Astérix: Den magiska drycken". Pressbild.
Asterix, Obelix och Miraculix ger sig av för att söka en ny druid i "Astérix: Den magiska drycken". Pressbild.

Filmrecension: Bautakul men lite ihåligt med Asterix

Druiden Miraculix står i centrum i det här nyskrivna äventyret som är underhållande men inte riktigt når upp till originalet.

ANNONS
|

"Astérix: Den magiska drycken" följer upp den lyckade gentrifieringssatiren "Gudarnas hemvist" från 2014, då det för första gången gick att uppleva ett Astérixäventyr i datoranimerad form.

Filmen börjar med att den åldrande druiden Miraculix inser att han behöver hitta en efterträdare. Detta för att säkra uppgiften att koka ihop den magiska dryck som gör det möjligt för invånarna i den tappra lilla galliska byn att slå tillbaka mot romarna, som ständigt vill invadera dem.

Animationen är detaljrik och fin med ett härligt solljus som lyser upp figurerna i nästan varenda scen.

ANNONS

Det här är dock det första Asterix-äventyret som inte baseras på ett av René Goscinny och Albert Uderzos album, vilket märks.

Visserligen svingas både fiskar och stereotyper med samma lätthet och skruv som i originalen. Men något mer än underhållning för stunden bjuds det inte på. Jakten på en ny druid är vad som gäller, varken mer eller mindre, vilket förutsätter att publiken kan sin Asterix för att förstå hela kontexten. I stället peppras det på med populärkulturella vitsigheter. Att den gamla 1980-talsplågan "You spin me round" förekommer så flitigt i denna galliska saga känns symptomatiskt: det är kul men lite riktningslöst.

TT

Fakta: Astérix: Den magiska drycken

Originaltitel: Astérix: Le secret de la potion magique

Genre: Animerad barnfilm

Premiär: 12 april 2019

Svenska röster: Tomas Bolme, Allan Svensson, Andreas Nilsson med flera

Regi: Alexandre Astier och Louis Clichy

Speltid: 1 timme 25 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + +

ANNONS