June (Sissy Spacek) träffar Forrest (Robert Redford) när hon får motorstopp. Han har precis rånat en bank men är supermysig ändå i "Den siste gentlemannen". Pressbild.
June (Sissy Spacek) träffar Forrest (Robert Redford) när hon får motorstopp. Han har precis rånat en bank men är supermysig ändå i "Den siste gentlemannen". Pressbild.

Filmrecension: Fint farväl av ikonisk charmör

För alla som älskar Robert Redford – och det gör man ju – kommer här en filmisk present från en lurig charmör som härmed tackar för sig.

ANNONS
|

Den här filmen bygger på en sann historia. Egentligen är det väl två. Dels den som regissören och manusförfattaren David Lowery har baserat den hyfsat spännande historien om Forrest Tucker på. Han har visst funnits på riktigt och rånade banker och rymde från fängelser på löpande band genom livet.

Men främst vilar "Den siste gentlemannen" givetvis på Robert Redfords charmiga persona, den där som mejslats fram genom decennierna medelst ikoniska roller och glimt i ögat.

Redford, som har meddelat att han härmed går i pension, har så klart spelat mindre sympatiska typer men nog är det ändå bilden av en reko kille med hjärtat på rätta stället som tonar fram när man tänker på honom. Även, eller kanske särskilt, då han har spelat kriminell – i klassiker som "Blåsningen" (1973) och "Butch Cassidy och Sundance Kid" (1969).

ANNONS

Omsluten av den där typiskt Redfordska listige-räven-auran rånar Forrest Tucker visserligen banker. Men han gör det lågmält och aldrig med våld eller utan att önska alla en trevlig dag. När han under ett flyktförsök möter Sissy Spaceks June och de går på dejt på ett klassiskt amerikanskt fik charmar han henne genom sin oförställda charm och livsglädje. Det är svårt att inte bli smittad.

"Den siste gentlemannen" är överhuvudtaget lätt att verkligen tycka om. Ibland vandrar kameran, liksom lite tankspritt, över de beigetonade miljöerna. Tonläget är retromysigt och opretentiöst – det känns som att filmen inte bara utspelar sig 1981 utan också är gjord i slutet av 1970-talet och det menar jag på bästa möjliga sätt. Gubbligan, som Forrest jobbar med under sin rånvåg, och deras eskapader kontrasteras också fint mot den polis, John Hunt (Casey Affleck), som tar upp jakten på dem. Han representerar en annan manstyp, som i stället för Forrest Tuckers adrenalinstinna jakt på förhöjd livskänsla har prioriterat en nära relation till sina barn i sitt liv.

Men allra bäst är det att smyglyssna på Robert Redford och Sissy Spacek när de äter paj och snackar. De tillhör båda en snart svunnen tid och det känns som ett fint privilegium att bara få mysa med.

ANNONS
TT

Fakta: Den siste gentlemannen

Originaltitel: The old man & the gun

Genre: Drama

Premiär: 19 april 2019

I rollerna: Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck med flera

Regi: David Lowery

Speltid: 1 timme 33 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + +

ANNONS