Vera Farmiga och Mille Bobby Brown spelar mor och dotter med förkärlek för de gigantiska monster som befolkar Jorden i "Godzilla II: King of the monsters". Pressbild.
Vera Farmiga och Mille Bobby Brown spelar mor och dotter med förkärlek för de gigantiska monster som befolkar Jorden i "Godzilla II: King of the monsters". Pressbild.

Filmrecension: Förvirrande Godzilla-universum

När gigantiska skräcködlor invaderar biodukarna vet man att sommarsäsongen är här. Någon Godzilla-avmattning verkar inte vara i sikte. Tyvärr.

ANNONS

Hollywood vägrar att släppa taget om Godzilla-myten. Att varken Roland Emmerich eller Gareth Edwards lyckades särskilt väl med sina respektive "Godzilla", 1998 och 2014, verkar inte spela så stor roll. Det ikoniska japanska monstret med en stabil aura av atombombsångest och storskalig konspiration passar förstås in i vår apokalyptiskt färgade samtid.

Pengarna rullar dessutom in, speciellt i Kina, vilket betyder kinesiska investerare, skådespelare och minst en film till efter denna, i regi av Hollywood-bolaget Legendary, som satsar hårt på sitt "monsterverse". Ingenting ligger ju mer i tiden än expanderande filmuniversum. I detta kombineras Godzilla-mytologin med ett annat slitstarkt stadsförgörarmonster: King Kong.

ANNONS

Efter "Godzilla" 2014, och "Kong: Skull Island" (2017) kommer nu den här filmen, som sedan ska följas av "Godzilla vs Kong" (2020).

Men någon Marvel-potential är svår att skönja. "Godzilla II: King of the monsters" plågas av en skriande brist på fungerande manus samt gallring. Det är för många halvtrista rollfigurer som tävlar om rampljuset. Den datoranimerade händelseutvecklingen försöker vara storslagen men är mest förvirrande. Dessutom förvånansvärt generisk i en tid då övernaturliga reptiler återfinns i var och varannan tv- och filmserie. Stjärnorna – klassiska monster som Mothra, Rodan, Godzilla och kung Ghidorah – kommer inte till sin rätt.

I centrum av all dramatik som drabbar vår planet står i stället en trasig familj, som försöker gå vidare efter ett trauma.

I stor sett alla andra aspekter av historien är mer intressanta. Den mystiska Monarch-koalitionen, faktumet att monstren har en potential att vara ekologiska hjältar, ekoterrorismens moraliska problem – allt detta är mer spännande än Kyle Chandlers plågade pappauppsyn.

Till och med den så sönderkramade Millie Bobby Brown är till slut bara en irriterande Spielberg-barn-kopia.

Mer monster, mindre mänskligt tjafs, tack.

TT

Fakta: Godzilla II: King of the monsters

Genre: Actionäventyr

Premiär: 29 maj 2019

I rollerna: Kyle Chandler, Vera Farmiga, Millie Bobby Brown med flera

Regi: Michael Dougerty

Speltid: 2 timmar 12 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + +

ANNONS