Mads Mikkelsen spelar en pilot som har kraschat i Arktis och försöker överleva i "Arctic". Pressbild
Mads Mikkelsen spelar en pilot som har kraschat i Arktis och försöker överleva i "Arctic". Pressbild

Filmrecension: Isigt ensamdrama med Mads

Den här filmen innehåller inga stora budskap. Men den djupa tacksamhet man känner för varm, lagad mat efter Mads Mikkelsens diet på is-sushi är värd biobiljetten flera gånger om.

ANNONS
|

Historier om ensamma överlevare i svåra miljöer dyker upp med hyfsad regelbundenhet på biograferna. Det brukar bli ganska spännande filmer där huvudpersonen får slåss mot elementen och sina inre demoner och bara knappt behålla något slags mänsklig värdighet – förr eller senare är det dags att börja dricka urin eller karva loss en arm för att överleva.

Ibland blir det fantastiskt, som när Sandra Bullock kämpade mot rymden och sin inre sorg i "Gravity" eller när Robert Redford befann sig i andlig nöd och sjönöd i "All is lost".

ANNONS

Ibland blir det helt ok. Som i det här isiga ensamdramat där Mads Mikkelsen försöker överleva efter en flygkrasch i Arktis. När vi möter honom i inledningen har han skapat sig en vardagsrutin mitt i katastrofen. Han bor i det som finns kvar av det kraschade planet, har en liten anordning för att fånga fisk och så finslipar han på ett gigantiskt SOS-meddelande som han hackat fram i isen.

Men ska någon komma till hans räddning? Ska alla tår överleva köldskadorna? Ska han någonsin få äta något annat än iskall röding?

Hoppet hinner tändas och släckas flera gånger under filmens lopp, tillräckligt för att hålla spänningen uppe. Den stora utmaningen inträffar när Mads Mikkelsens rollfigur inser att han måste lämna sitt läger för en osäker vandring mot en eventuell räddning längre bort. Som sig bör har en ond manusförfattare (Joe Penna, tillika regissör) bestämt sig för att ge honom vad han tål: det dyker upp isbjörnar, stormbyar, moraliska kval och diverse problem av kroppsutmanande typ, ungefär som det brukar.

Mads Mikkelsen är aldrig tråkig att titta på och han spelar med sådan övertygelse att man verkligen tror honom när han knaprar på ett upphittat okokt nudelpaket med en intensitet och lycka som vore det en avsmakningsmeny på en Michelin-krog.

ANNONS

Det utrymme för existentiella kval, som brukar vara en viktig beståndsdel i överlevardramer av den här typen är inte särskilt stort i den mer handfasta "Arctic". Vad det är att vara människa skildras – om än lite övertydligt – ändå, när Mads får sällskap med och ansvar för en mestadels medvetslös olyckssyster.

TT

Fakta: Arctic

Genre: Drama

Premiär: 19 april 2019

I rollerna: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smaradottir

Regi: Joe Penna

Speltid: 1 timme 38 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

ANNONS