Willy hamnar på en okänd planet, där han får hjälp av en ordningsam robot i "Willy & monsterplaneten". Pressbild.
Willy hamnar på en okänd planet, där han får hjälp av en ordningsam robot i "Willy & monsterplaneten". Pressbild.

Filmrecension: Mysiga monster på planetäventyr

Tioåriga Willy skiljs från sina astronautföräldrar och landar på en okänd planet. Det blir fullt av äventyr i en film som lutar sig tungt mot sina fantasifulla miljöer.

ANNONS
|

Willy färdas i ett stort rymdskepp tillsammans med sina föräldrar. De är ute på ett vetenskapligt uppdrag av något slag och det robottunga livet ombord är ganska kul att se. Willy åker hoverboard i skeppsgångarna och roar sig med olika vr-spel. Dessutom ska han bli lite mer involverad i själva uppdraget som familjen är ute på.

Men så hamnar skeppet mitt i ett farligt och ödesdigert asteroidbälte och Willy skiljs åt från föräldrarna när han blir utskjuten i en överlevnadskapsel. Han svävar ensam genom rymden i ett faktiskt ganska skakande ögonblick.

ANNONS

Snart landar Willy på en okänd planet. Då presenterar sig en perfektionistisk robot som ingår i överlevnadskapseln och är ett slags blandning av den nya "Star wars"-roboten BB-8 och Skalman. Han har koll på det mesta förutom möjligen mänskliga sinnesstämningar.

Tillsammans med roboten och en mycket söt liten tja, ska vi kalla det grishund med drag av fjärilslarv, får Willy uppleva alla sidor av planeten han landat på. Den har en del karga platser där läskiga monsterdjur dyker upp, och regnskogsliknande områden där de mest fantastiska små livsformer kan dyka upp.

Det visuella intrycket är färgglatt, kul och fantasifullt, med snygga effekter och många gulliga krumelurer till varelser. Alla de upptäckter i floran och faunan som Willy gör utgör filmens mest njutningsfyllda del – vilket räcker mycket långt.

Hade detta varit en Pixar-film hade förlusten av föräldrarna, utmaningarna på den nya planeten och de läxor som Willy tvingas lära sig för att överleva förmodligen skildrats ännu bättre, med fler toppar och dalar.

Nu är "Willy & monsterplaneten" en fransk animerad film, gjord av samma team som häromåret bjöd på den ganska intetsägande "Djungelgänget". Den här filmen är roligare och mer underhållande, så det är ett steg framåt även om det är en bit kvar till de bästa amerikanska konkurrenterna.

ANNONS
TT

Fakta: Willy & monsterplaneten

Originaltitel: Terra Willy: Planète inconnue

Genre: Animerat barnäventyr

Premiär: 17 maj 2019

Svenska röster: Theodor Strid, Nick Atkinson, Sebastian Karlsson med flera.

Regi: Eric Tosti

Speltid: 1 timme 30 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + +

ANNONS